Nederland telt naar schatting 17 miljoen drugsgebruikers

Nederland-schatting-17-miljoen-drugsgebruikers

Gebruik van drugs staat bekend als abnormaal, gevaarlijk en zelfs crimineel. Maar er zijn in Nederland miljoenen mensen die wel eens verboden middelen nemen.

Als je wil weten hoeveel mensen mensen in Nederland drugs gebruiken, moeten we eerst even bespreken wat drugs precies zijn. Je kan daar namelijk verschillend over denken. Het aantal drugsgebruikers verschilt nogal, afhankelijk van wat je denkt dat drugs zijn.

De Opiumwet

De meest algemene definitie van ‘drugs’ is de wet. In de Opiumwet zijn twee lijsten van drugs opgenomen: harddrugs en softdrugs. Dat is wat de meeste mensen in Nederland onder drugs verstaan. Maar die blik op drugs is ook een beetje beperkt. Waarom geniet alcohol in dat systeem bijvoorbeeld een uitzonderingspositie als ‘genotmiddel’? Vanwege de economische status als winstgevend product?

Daarom heeft Changing Perspective in de begrippenlijst van deze website een andere definitie van het woord ‘drug’ opgenomen. Een drug is volgens ons ‘een stof, of mengsel van stoffen, wat ingenomen wordt met als doel de gemoedstoestand, de perceptie of het bewustzijn te beïnvloeden’.

Vrijwel iedereen gebruikt drugs

Als je die definitie hanteert, dan kun je concluderen dat vrijwel iedereen wel een drugs gebruikt. Bijna alle Nederlanders hebben ooit wel eens alcohol gedronken. Ruim tachtig procent van de Nederlanders dronk het afgelopen jaar minimaal één glas. Twee van de drie Nederlanders drinkt meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid alcohol van één glas per dag.

Ook koffie is volgens ons een drug. Er zijn in Nederland zo gigantisch veel koffiedrinkers, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) niet eens spreekt over percentages. De consumptie van koffie wordt gerekend in gemiddeld aantal kopjes per persoon per dag. Voor als je het afvraagt: dat zijn er gemiddeld drie.

Maarja, we moeten natuurlijk niet vergeten dat de meeste Nederlanders alcohol en koffie niet als drugs beschouwen. Dus laten we even kijken naar hoe vaak mensen verboden middelen gebruiken, ‘de echte drugs’. Het antwoord op die vraag hangt heel erg af van welk middel je bespreekt, dus hieronder volgen gewoon een paar voorbeelden.

Verboden middelen

Ongeveer 930.000 Nederlanders hebben ooit wel eens een xtc-pil geslikt of de pure werkzame stof MDMA gebruikt. Elke maand staan honderdduizenden mensen met abnormaal grote pupillen glaasjes water te drinken tijdens raves. Ruim twintig procent van de volwassen bevolking (2,8 miljoen mensen) heeft wel eens een joint gerookt. Bijna honderdduizend mensen snuiven maandelijks wat coke.

Zelfs politici lijken zich wel eens schuldig te maken aan verboden drugsgebruik. Twee Duitse journalisten hebben wel eens toiletten in het Europees Parlement in Brussel onderzocht. Bijna alle toiletten in het gebouw bleken sporen van cocaïne te bevatten.

Maar het wordt nog gekker. Ziekenhuizen geven soms verboden drugs aan patiënten. Diacetylmorfine is bijvoorbeeld een veelgebruikte pijnstiller die toepast wordt bij mensen met ernstige verwondingen. Diacetylmorfine is op straat beter bekend als heroïne. Het Slotervaartziekenhuis verdiende jaarlijks miljoenen euro’s met legale verkoop van een verboden harddrug. Toch lopen patiënten niet massaal als heroïneverslaafde het ziekenhuis uit.

Afhankelijk van je definitie zijn er naar schatting 1 miljoen tot 17 miljoen mensen in Nederland die drugs gebruiken. Een gigantisch deel van de bevolking neemt wel eens drugs. Verboden drugs blijken zelfs medisch erkende positieve bijwerkingen te hebben. Is het dan wel terecht om te stellen dat gebruik van zulke drugs abnormaal, of zelfs crimineel is?