Basisregels

De basisregels voor psychonauten geven voorschriften waarbinnen recreatief drugsgebruik plaats kan vinden.

 

  • 1: Voel je goed

Gebruik alleen drugs als je goed in je vel zit. Een slecht humeur, relationele problemen, angstklachten of depressie kan je niet oplossen door een drug te nemen. Soms dragen emotionele klachten bij aan de ontwikkeling van medische of psychische problemen.

  • 2: Ken de gevaren

Gebrek aan informatie is het meest gevaarlijk. Probeer daarom zoveel mogelijk over de drug te weten te komen voordat je het neemt. Let vooral op de dingen die mis kunnen gaan en bereid je daarop voor.

  • 3: Weet wat je neemt

Probeer altijd zeker te weten wat je rookt, slikt, snuift, plugt of injecteert, maar ook hoeveel. Laat je drugs testen en gebruik een weegschaal om de dosis af te wegen. Vrijwel alle schade die drugs veroorzaken is dosisafhankelijk. Als je minder neemt, of minder vaak herdoseert, kan je over het algemeen minder risico verwachten.

  • 4: Plan je gebruik

Bepaal van te voren wat je wil gebruiken en hoe je dat precies gaat doen.  Houd rekening met de werkingstijd van de drug en zorg dat je dan geen verplichtingen hebt. Probeer een plek te zoeken waar je je veilig en comfortabel voelt en waar drugsgebruik geaccepteerd wordt.

  • 5: Neem de tijd

Neem elke keer dat je een drug hebt gebruikt de tijd om te herstellen. Daarbij is het belangrijk om zoveel mogelijk tijd tussen gebruiksmomenten in te bouwen. Geef geen gehoor aan cravings en zorg tussendoor goed voor jezelf.

 

Basisvoorwaarden voor psychedelica

 

  • Verwachting

Psychedelica laten je vanuit een ander perspectief naar de wereld en naar jezelf kijken. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het effect van de drug op het bewustzijn. Wees er zeker van dat je een dergelijke ervaring wil meemaken. Hoewel psychedelica levensveranderende inzichten kunnen geven, zijn zulke drugs nooit hulpmiddelen om problemen mee op te lossen.

  • Geest

Bij psychedelica is het extra belangrijk dat je goed in je vel zit. Eventuele angsten worden uitvergroot, wat zelfs tot onverantwoordelijke paniekreacties of traumatische ervaringen kan leiden. Als je eerder in je leven een psychose hebt doorgemaakt, of wanneer een familielid psychotisch is (geweest), dan is het niet verstandig om een psychedelicum te gebruiken.

  • Omgeving

De plaats waar je tript speelt een belangrijke rol in de beleving van psychedelica. Zorg dat je op een plek bent waar je je vertrouwd voelt. Bij voorkeur is dat een rustige plek in de natuur met de mogelijkheid om binnen te zitten of te schuilen.

  • Vrienden

Zorg dat je de mensen om je heen kunt vertrouwen en dat die mensen geen problemen hebben met drugsgebruik. Vertel je vrienden wat je hebt gebruikt en hoeveel. Een nuchtere tripsitter helpt eventuele problemen tijdens de trip op te lossen.