DMXE: helaas net niet het echte werk (tripreport)

DMXE

Toen de nieuwe dissociatieve stof DMXE op de markt kwam vroeg menig psychonaut zich hardop af of dit nou eindelijke dé vervanger is van MXE. Ik zal je maar gelijk uit de droom helpen: nee, niet echt. 

Lees ook MXE: een rustig experiment met deze ‘disso-coke’

Ik behoorde tot een van de mensen die zich liet verleiden door de hype. Aangemoedigd door de vele enthousiast reacties op diverse fora zoals Reddit, Bluelight en Drugsforum dacht ik dat deze stof misschien wel het proberen waard was. Dus ik pakte mijn bitcoin wallet er eens bij en bestelde 250 milligram van de stof.

Inmiddels heb ik drie keer DMXE geprobeerd. Het eindresultaat is dat ik er niet super positief over ben. maar ik ben ook zeker niet compleet teleurgesteld.

Eerste keer DMXE

Ik was alleen thuis toen ik voor het eerst het zakje met fijngemalen wit poeder opende. De inhoud rook een beetje chemisch, haast hetzelfde als speed. Op basis van een reeks ervaringen die gebruikers online hadden gepost had ik besloten dat 40 milligram wel een aardig begin zou moeten zijn. In dit vroege stadium is het een beetje lastig inschatten wat een lage, een gemiddelde of hoge dosis zou zijn. Maar 40 milligram scheen een ‘moderate’ effect te veroorzaken. In ieder geval genoeg om een goede indruk te krijgen wat deze stof precies doet.

Ik snoof de 40 milligram op en ging op bed liggen met een serie aan. Het duurde iets minder dan tien minuten voordat ik de effecten voelde opkomen. Ik voelde me een beetje licht in mijn hoofd. Verder kon ik een soort spanning ervaren in mijn buik, waarvan ik niet zeker wist of het de opwinding was over zo’n nieuwe stof, of dat het bij de effecten van de drug hoorde. Mijn gedachten begonnen ook een tikkeltje chaotisch te worden.

Net zo energiek als MXE

Na iets meer dan een half uurtje had ik het idee dat ik de piekeffecten had bereikt. Op dit punt leek DMXE zeker op zijn befaamde voorganger MXE. Eigenlijk geeft de stof een te energiek effect om goed in bed tot zijn recht te laten komen. Ik was een klein beetje rusteloos en ik had het idee dat ik goed gezellige gesprekken zou kunnen voeren. Tegelijkertijd ervaarde ik een soort aangename roes, plus het gevoel van dissociatie. Ik stond niet echt meer in contact met mijn gevoelens.

Het nadeel was alleen dat de piek 1,5 uur na inname alweer snel afnam. Wat overbleef was een licht energiek gevoel, maar geen dissociatie of roes meer. Eigenlijk was die energie haast onmerkbaar, zo licht was het. Toch kon ik er niet van slapen. Ook had ik steeds een beetje last van hoofdpijn toen het begon uit te werken. Uiteindelijk moest ik wachten tot er vijf uur verstreken waren voordat de stimulerende effecten genoeg gedaald waren om in slaap te vallen.

Zelfde ervaring met hogere dosis

Op twee andere gelegenheden was mijn ervaring ongeveer hetzelfde als ik hierboven beschrijf. De hoogste dosis die ik heb geprobeerd was 60 milligram.  Na tien minuten komt er een aangename, energieke en enigszins gedissocieerde roes opzetten die inderdaad heel erg aan MXE doet denken. Die roes duurt echter maar een uurtje, en daarna zit je nog enkele uren met de na-effecten die niet per se prettig zijn. Maar het is ook niet zo dat ik me vervelend voelde.

Ik denk dat dit middel een andere setting verdient dan thuis op de bank of in bed. Wellicht komt de roes beter tot zijn rechte in kleine besloten setting met wat vrienden. De piekeffecten zou ik best aangenaam willen noemen. Maar het is een beetje jammer dat je daarna nog zo lang blijft zitten met de na-effecten waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt. Daarom ben ik toch niet helemaal gelukkig met DMXE.

Lees ook de Gids voor bewust gebruik van nieuwe drugs

Geef een reactie