Gids voor bewust gebruik van nieuwe drugs

De populariteit van research chemicals als 4-FA en 1P-LSD is de afgelopen jaren enorm toegenomen in Nederland. Er is maar heel weinig bekend over die nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). Daarom moet je ontzettend oppassen als je dergelijke drugs een keer wil proberen. De volgende stappen kan je volgen om de risico’s in ieder geval niet groter te maken dan dat ze al zijn.

Doe je huiswerk

Lees eerst veel over de stof die je wilt gebruiken, zoals tripreports, anekdotes, waarschuwingen, doseringen en wetenschappelijke artikelen. Zorg ervoor dat je een idee hebt wat de effecten van de stof zouden kunnen en moeten zijn. En besteed aandacht aan je geestelijke gesteldheid (set) en je omgeving (setting).

Hoeveel je moet lezen voordat je ‘genoeg’ weet is moeilijk te zeggen. Er is nog veel onbekend over NPS, dus het kan goed zijn dat de informatie die je zou moeten hebben nog niet is ontdekt. Maar een goede vuistregel is dat je op meerdere dagen minimaal één uur bezig bent met lezen over de drug.

Ken de zuiverheid van de stof

Niet alle verkopers verkopen stoffen met dezelfde zuiverheid. Sommigen maken af en toe zelfs grove fouten door je een andere stof te sturen. Ga nooit uit van het uiterlijk of ‘smaak’ van de stof om de inhoud te achterhalen, dat is giswerk.

Het is mogelijk om NPS te laten testen bij een testcentrum. Eventueel kan je ook een reagenstest halen, al biedt dit nooit 100% zekerheid en zegt het niks over de zuiverheid. Soms is de zoutvorm van een bepaalde stof namelijk bij de ene winkel minder potent dan bij de andere. Dit kan alleen het testcentrum duidelijk maken, en weegt mee in het bepalen van de dosering (Als je 4-FA 80% puur blijkt te zijn, heb je daar natuurlijk minder van nodig dan als er maar 60% werkzame stof in zou zitten). 

Koop een milligram weegschaal

Het is zo goed als onmogelijk om accuraat een hoeveelheid te ‘eye-ballen’. Wanneer je met het blote oog de dosis probeert te bepalen, weet je eigenlijk niet hoeveel je binnenkrijgt. De structuur van dezelfde stof kan namelijk per batch verschillen. Ook kan je niet altijd uitgaan van de hoeveelheid die een verkoper je toestuurt, dit kan altijd meer of minder zijn. Dus een tiende van 1 gram op het oog verdelen is aan twee onzekerheden onderhevig.

Gelukkig is een milligram weegschaal al voor een paar tientjes verkrijgbaar om met redelijke zekerheid de minder potente drugs af te wegen. Accuraat zijn deze weegschaaltjes echter zeker niet, dus met potentere stofjes (denk aan doseringen onder de 20-25 milligram) is het oppassen, en eigenlijk af te raden op deze manier de hoeveelheid te bepalen. Hier kan worden gekozen voor volumetrisch doseren, maar ook hier blijft een significante foutmarge aanwezig en blijft dus riskant. 

Combineer niet

Het sterk af te raden om NPS met andere NPS of überhaupt andere drugs te combineren, omdat de risico’s daardoor sterk vergroot worden. Zo zijn de farmacologische profielen van veel NPS nog maar amper in kaart gebracht, en kunnen combinaties dodelijk zijn. Ook zou een combinatie potentieel de lange termijn schade van een van de drugs kunnen versterken. Dat een ervaring met een drug of een combinatie goed aanvoelde, zegt niks over de schadelijkheid daarvan. 

Begin met een lage dosis

Begin nooit met een hoge dosering van een voor jou onbekende stof. Het is zelfs sterk aan te raden te beginnen met een ‘allergie-test’. Daarbij neem je een hoeveelheid die niet merkbaar zou moeten zijn, maar bij een allergie wel lichamelijke reacties zou kunnen uitlokken.

Mochten er geen onverwachte of negatieve effecten plaatsvinden, dan is het aan te raden om een zogenaamde ‘threshold dose’ te nemen. Daarbij neem je een hoeveelheid die net wel of net niet merkbaar is. Mocht dit zonder problemen verlopen, dan kan de dosering de volgende keer worden opgeschroefd.

Het is bij NPS een goed idee om van te voren je dosis te bepalen. Ga niet telkens opnieuw herdoseren, want dat kan bij nieuwe stoffen heel gevaarlijk zijn. Weeg daarom van te voren je dosis af en blijf daarbij.

Houd de gebruiksfrequentie laag

Het is af te raden om regelmatig NPS te gebruiken. Net zoals het gebruik van ‘andere’ drugs, zijn NPS zowel een belasting voor je lichaam als voor je geest. Ook doet het de risico’s op lange termijneffecten potentieel toenemen. 

Je wil natuurlijk niet de eerste persoon zijn die ontdekt dat je een zware lichamelijke verslaving kan ontwikkelen aan deze nieuwe drug.

Deel je ervaring

Zo goed als alle informatie over de effecten en doseringen van NPS is afkomstig uit anekdotes van gebruikers. Deel daarom de details van je ervaringen met anderen, via bijvoorbeeld een tripreport. Wees hierbij ook eerlijk over de negatieve en eventueel lange termijn aspecten van de stof.

Doe aan kritische zelfreflectie

Vraag je af waarom je een bepaalde stof wilt gebruiken.  Maak bijvoorbeeld de afweging of het potentieel grote lange termijn risico de uniekheid van de effecten waard is, ten opzichte van drugs waar deze risico’s wel min of meer van zijn vastgesteld. Herinner jezelf er nog even aan dat je deze drug niet per se hoeft te nemen, toch? Kijk ook kritisch naar hoe je in je vel zit, en in welke situaties je de drug in kwestie gebruikt (set en setting), voordat je het idee krijgt iets nieuws te willen proberen.

Bovenstaande regels kan je hanteren om de risico’s van drugsgebruik te verkleinen. Alexander Shulgin had ook strenge regels voor zichzelf opgesteld wanneer hij uiterst onbekende stoffen (voornamelijk psychedelica) tot zich nam. En hoewel hiermee hij 88 is geworden, zegt dit niks over hoe iemand anders erop zou reageren.