Doornappel: een mythisch verhaal van een obscuur tripmiddel (F.A.Q.)

doornappel-mythisch-verhaal-obscuur-tripmiddel-faq

De doornappel (Datura stramonium) is een plant uit de nachtschade familie (Solanaceae). Het is een zeer giftige plant die onder meer scopolamine bevat, een hallucinogene stof die in lage doseringen als middel tegen reisziekte wordt voorgeschreven.

Datura, Devil’s trumpet, asthama sigarets, Jimson Weed, Malpitte, zombie cucumber

De doornappel kent een lange geschiedenis van gebruik. In de Middeleeuwen gebruikten heidenen de doornappel, samen met bilzekruid, en bezemstruik (Cyticus spp.), waarschijnlijk een ingrediënt van heksenzalf. ‘Heksen’ smeerden de zalf met een (tover)staf of stukken waar de huid dun was, om op die manier gecontroleerde hoeveelheden van de werkzame stof binnen te krijgen.

Inname

Na inname van de zaadjes, de bladeren, de bloemen of de wortels komen gebruikers in een delirium terecht. Ze weten dan niet meer niet meer dat ze Datura hebben genomen.

Het is heel moeilijk om een juiste dosering te geven van Datura. De hoeveelheid werkzame stof wisselt sterk per plant, en per plantendeel. Ervaringen van andere mensen zijn onvoldoende bron om de dosis te kunnen vaststellen. Volgens The Encyclopedia of Psychoactive Plants bevatten de bladeren van de doornappel ongeveer 0,25% scopolamine. Vier tot vijf gram van de bladeren zou voldoende zijn om aan te overlijden, maar 0,3 gram van de bladeren kan al vergiftigingsverschijnselen opwekken.

Werking

De werkzame stof in Datura, scopolamine, is een atypisch tripmiddel. Het werkt niet via het serotonine-systeem in het brein zoals de meeste psychedelica doen. In plaats daarvan heeft het een uitwerking op het GABA-systeem, dat ook beïnvloed wordt door drugs zoals alcohol en GHB.

Mensen die hallucinogene doseringen van scopolamine hebben genomen zijn daar overwegend negatief over. Er wordt veel melding gemaakt van negatieve bijwerkingen. Ze krijgen last van extreem grote pupillen die tot een week (of langer) kunnen aanhouden, daardoor een wazig zicht, een extreem droge mond, uitdroging, niet meer kunnen plassen, niet meer kunnen lopen (voornamelijk op het begin, zie; het gevoel hebben dat je extreem dronken bent.) De after-hallucinaties kunnen weken lang aanhouden.

De hallucinaties zijn niet van echt te onderscheiden, gebruikers raken volledig overtuigd van de levensechte (horror) hallucinaties die ze te zien krijgen. Datura is het meest te vergelijken met een psychose, of beter gezegd, een delerium. De triplengte kan daarbij varieren van 24 u tot 3 dagen(!)

Gebruikers hebben daarbij geen besef dat ze onder invloed zijn, alles wat ze zien wordt als normaal, natuurlijk beschouwd. Vergelijk het met een droom/nachtmerrie. Daarbij kan men zich na de trip zich bijna niets meer herinneren. De meeste  tripreports die op erowid.org staan zijn van mensen die uiteindelijk op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis belanden.

Ervaringen

Onderstaand enkele ervaringen* van een Datura trip:

”Een vriendin die ’s avonds een kopje doornappel-thee dronk, zag in het donker opeens een groot monster dat haar vanuit een hoek van de kamer beloerde. Ze wist dat dit gedrocht haar zou bespringen als zij haar ogen er ook maar een moment van zou afwenden. Zo bleef zij de hele nacht naar het duistere, zacht golvende mormel staren. Toen de ochtend aanbrak en daglicht de kamer begon binnen te kruipen, zag ze dat het slechts een donker gordijn was dat zachtjes op de tocht bewoog.”

”Een andere vriendin begon snel een graf te graven waarin ze gedurende haar hele trip als een lijk heeft liggen griezelen. Ze werd stokstijf, voelde haar vlees wegrotten en de wormen uit haar oogkassen kruipen.”

”Een vriend zwierf rond over een slagveld waar duizenden gesneuvelden lagen te stinken terwijl er ook nog enkele zwaar gewonden kreunend rondkropen. Weer een ander veranderde in een wild zwijn en kroop knorrend rond op handen en knieen, terwijl hij zand, eikels, en takken vrat. Een kennis at dertig zaden van de doornappel en belandde in een krankzinnigengesticht, waar hij drie jaar verbleef”

*De ervaringen komen uit het boek Uit je Bol: gids voor bewust gebruik van drugs, door Gerben Hellinga en Hans Plomp

Voor meer informatie, kijk op de volgende pagina’s:

Wikipedia over Datura

Psychonautwiki over Datura

Erowid over datura stramonium

Tripreports van datura stramonium op Erowid

Documentaire van VICE over scopolamine in Colombia

Verklaring van Sander Lantinga die voor het programma Try Before You Die per ongeluk te veel scopolamine binnenkreeg