Tom stopt in één dag met roken

Tom-stopt-met-roken-blog-1

Ik ben me al een tijd aan het voorbereiden op het stoppen met roken. Maar vandaag is het zover. Ik zet mijn telefoon uit, laat mijn laptop gesloten op het bureau liggen, en ik ga vandaag in één keer het boek De Opluchting van Jan Geurtz uitlezen.

“In één dag van het roken af”, is de ondertitel van het boek. “Stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen”, belooft de beschrijving aan de achterzijde. Mooie beloftes, maar het klinkt nogal ongeloofwaardig voordat ik eraan begin. Als stoppen met roken zo makkelijk was, dan was ik toch allang gestopt?

Interessante hoofdstukken

Het boek heeft een interessante indeling van hoofdstukken. Het begint met een uitleg hoe je het boek moet lezen: het liefst op één dag en in exact de volgorde van de hoofdstukken zonder stukken over te slaan. Langzaamaan bouwen de hoofdstukken op naar de uiteindelijke boodschap: roken is vies en stoppen is eigenlijk heel makkelijk.

De-Opluchting-Jan-Geurtz

Gelukkig kan Geurtz best goed schrijven. Het boekje leest makkelijk weg. Af en toe heeft hij ook simpele grafiekjes opgesteld om zijn boodschap duidelijk te maken, afgewisseld met een vaag plaatje hier en daar. Wetenschappelijk gezien slaan ze nergens op, maar dat hoeft ook niet. Het verhaal wordt er beter op.

Hulpmiddelen

Ongeveer halverwege het boek lees ik over hulpmiddelen bij het stoppen met roken. Ik zit natuurlijk nog aan de Champix om de zin te verminderen. Maar volgens Geurtz kan ik daar beter direct mee stoppen. Namelijk om twee redenen. Ten eerste geven zulke hulpmiddelen de illusie dat stoppen met roken heel moeilijk is. Dat is een misvatting, want stoppen met roken is heel makkelijk en je hebt geen medicijnen nodig om er vanaf te komen.

Ten tweede maken zulke hulpmiddelen stoppen met roken juist moeilijker, omdat je de lichamelijke nicotineprikkel door laat gaat terwijl je niet meer rookt. Daardoor houd je de lichamelijke impuls om opnieuw een sigaret op te steken in stand. Terwijl je binnen een paar dagen van die nicotineprikkel af zou zijn als je gewoon gestopt was met roken.

“Dat is mooi”, denk ik tijdens het lezen van dat hoofdstuk. “Dan hoef ik ook niet meer dat kutspul met al die rare bijwerkingen te slikken.” Eigenlijk is het advies om heel langzaam af te bouwen met de Champix, omdat anders weer zin in een sigaret kan ontstaan. Ik heb wel vertrouwen in onze beste Geurtz, dus ik neem één dag de tijd om af te bouwen en stop dan voorgoed met dat rare medicijn.

Roken is niet lekker

Een voor een verbrijzelt het boek de smoesjes die ik jarenlang mezelf heb voorgehouden. Dat ik écht binnenkort ga stoppen, bijvoorbeeld. Of dat roken gezellig is. Zelfs dat een sigaret helpt om te ontspannen blijkt totale onzin.

Ik weet wat je nu denkt. Dat het niet waar is enzo, en dat die Geurtz goed kan lullen maar zich écht niet in jouw situatie heeft verdiept. Geloof me je hebt het mis. Jan Geurtz haalt een voor een alle onzin die je jezelf hebt verteld onderuit. Het probleem is alleen: ik kan je nooit ervan overtuigen in dit blog. Stoppen met roken is zo simpel, dat je een boek nodig hebt om te wennen aan het idee dat stoppen zo makkelijk kan zijn.

Voorbeelden

Geurtz komt met allerlei leuke voorbeelden en vergelijkingen om zijn punt duidelijk te maken. Een van de leukste vergelijkingen wil ik even met jullie delen:

“Laten we het voornemen om te stoppen met roken eens vergelijken met het beklimmen van de hoogste top in de Himalaya, de Mount Everest. Veel rokers zouden daar vermoedelijk minder bang voor zijn dan voor het stoppen met roken. Stel nu dat de expeditieleider geïnterviewd wordt nadat de beklimming is mislukt. ‘Hoe voelt u zich nu, meneer de bergbeklimmer, bent u diep teleurgesteld?’ Het antwoord luidt: ‘tja, het is jammer natuurlijk, maar de teleurstelling valt mee want we hadden toch niet voldoende zuurstofflessen meegenomen, en qua voorbereiding hebben we ons ook maar half getraind op het klimmen zonder zuurstof. Nee, we waren eigenlijk wel goed op een mislukking voorbereid.”

Vervolg

In één ruk lees ik het boek uit. Een aanbeveling van Jan Geurtz: kies een moment uit om je laatste sigaret te roken. Na die laatste sigaret hoef je nog maar één ding te doen: blij zijn dat je niet meer verslaafd bent aan roken. Serieus, dat is het geheim. Als je jezelf er volledig van hebt overtuigd dat stoppen met roken een goede keuze is, dan is het doodeenvoudig. Het moeilijke is om jezelf te laten zien dat het zo doodeenvoudig is.

Mijn laatste sigaret is inmiddels al meer dan een maand geleden. Sorry, ik heb een beetje tegen jullie gejokt. Ik was al gestopt met roken toen ik deze blogserie begon te schrijven. Maar dat heb ik wel met goede reden gedaan. Dit blog is namelijk NIET bedoeld als een soort sociale stok achter de deur, dat mensen me zouden aanspreken als ik toch weer zou roken. Dat punt wordt overigens uitgebreid besproken in het boek.

De Opluchting

Wat ik wél wilde, is jullie laten zien hoe een enorm verstokte roker met behulp van een boekje à 12,50 euro in één dag stopt met roken. En echt, ik was een enorm verstokte roker, vraag maar aan mijn vrienden. Uiteindelijk zijn er heel veel manieren om te stoppen met roken. Maar volgens mij is er maar één goede manier: de Opluchtingsmethode.

Ik heb nu al meer dan een maand geen tabak meer gerookt. Maar ik heb het op geen enkel moment vervelend of moeilijk gevonden. Ik hoef zelfs geen andere rokers te mijden. Als een groepje rokers naar buiten gaat om hun nicotinebehoefte te bevredigen dan ga ik net zo lief mee. Maar dan zonder te roken. De ondertitel van het boek klopt echt: ‘in één dag van het roken af’, zonder ontwenningsverschijnselen, zonder spijt, en zonder het gevoel dat je jezelf iets fijns moet ontzeggen.

Dit blog is de laatste uit een serie van blogs. Heb je er één gemist? Begin dan opnieuw bij het eerste blog, en klik dan door.