Tom stopt met roken #2

Tom-stopt-met-roken-blog-1

Ik ga dus stoppen met roken. En zoals het een goede roker betaamt, ben ik doodsbang om geen tabak meer in de buurt te hebben. Daarom ben ik naar de huisarts gegaan om hulp te zoeken bij het stoppen met roken.

Op alle pakjes sigaretten staat zo’n telefoonnummer met een hulplijn om te stoppen met roken. Die had ik kunnen bellen, maar ik heb toch wat meer vertrouwen in de huisarts. Zo’n lokale dokter houdt ook wat langer zicht op jou als patiënt. Dus belde ik maar ’s ochtends vroeg om een afspraak te maken, enigszins mopperend dat je nooit ’s middags naar huisartsen kan bellen om een afspraak te maken.

Huisarts

Aangezien ik een paar jaar geleden ben verhuisd, ken ik mijn huisarts niet zo goed. Ik ben nog maar één keer eerder bij hem op bezoek geweest. Dus ik moest niet alleen uitleggen dat ik verslaafd ben aan roken en graag wil stoppen. Ik wilde er ook graag bij vertellen dat standaardtips weinig zin hebben bij mij, omdat ik redelijk goed op de hoogte ben van hoe verslaving werkt.

Eigenlijk ging ik vooral langs de huisarts om een recept voor Champix te krijgen. Dat is een medicijn (een selectieve acetylcholine-agonist, voor de liefhebbers) dat de zin om te roken en eventuele ontwenningsverschijnselen moet verminderen. Ik vond het wel verstandig om in overleg met de huisarts te beginnen met zo’n medicijn.

Ik vroeg of hij meer kon vertellen over het spul, maar dat had ik beter niet kunnen doen. De huisarts wist weinig meer te stamelen dan “euh, ja, het werkt als een soort anti-depressivum en moet de zin in roken verminderen.” Dat vond ik een beetje een gekke verklaring, want welk anti-depressivum is nou een acetylcholine-agonist? Anti-depressiva zijn meestal Selective Serotonin Re-uptake Inhibitors (SSRI’s). Toch leek het me beter om even niet bijdehand te gaan lopen doen.

Champix

De huisarts had natuurlijk niet zoveel tijd voor een gesprek. Dus binnen vijf minuten vertrok ik weer uit de spreekkamer, met een recept voor Champix. Gelukkig zit mijn apotheker in hetzelfde gebouw als de huisarts, dus hoefde ik niet lang te wachten op mijn anti-verslavingspillen.

champix

Ik vertelde vriendelijk dat ik een recept voor Champix voorgeschreven had gekregen. De apotheker liep naar de kassa. Daar bleek dat ik ruim 50 euro!! moest neertellen. “Nee meneer, de verzekering vergoedt daar niks van”, zei de apotheker nog. Stelletje rovers. Ik heb nooit geweten dat stoppen met een dure gewoonte zo prijzig kon zijn.

Motivatie

Als die champix zó duur is, dan moet het wel helpen om te stoppen met roken. Al was het maar omdat mijn spaarzame hoeveelheid geld nu toch wel grotendeels op is. Maar nee, je moet nog een week door blijven roken terwijl je een spiegel opbouwt van het anti-verslavingsmiddel. Ja verdorie. Willen jullie nou dat ik stop met roken, of juist niet?

Ik besluit om de paar extra verslavingsdagen te vullen met zoeken naar andere hulpmiddelen. Ik moet gelijk denken aan Johan Cruijff. Niet omdat ik zo’n voetbalfan ben, integendeel. Maar omdat hij erom bekend stond dat hij lolly’s gebruikte ter vervanging van sigaretten. Zou dat iets voor mij zijn? Ik weet het niet.

Hulpmiddelen

Ik herinner me een cool apparaat dat iemand niet zo lang geleden had laten zien tijdens een spelletjesavond. Het is een kleine kubus met allemaal knoppen, die helemaal niks doen. De fidgetcube heet het. En het is speciaal ontwikkeld om de hele dag op allerlei knopjes te kunnen rammen en zo spanning of stress tegen te gaan. Dat ding is echt ideaal! Ik bestel er gelijk een op internet. Dan maar een dag rijst met suiker en droog brood eten.

Fidget-Cube

Toch ben ik nog niet klaar met mijn shoppingspree. Ik raad verslaafde mensen altijd aan een boek van Jan Geurtz te lezen. Ik heb namelijk een keer zijn boek De Verslaving Voorbij gelezen. En dat heeft me zo’n goed zicht op verslaving en de oorzaken daarvan gegeven, dat ik eigenlijk vind dat het verplichte literatuur bij Nederlands op de middelbare school zou moeten zijn. Ik wist al dat hij een boek over stoppen met roken had geschreven: De Opluchting, heet het. Klinkt goed he? Dus ik surf nog even snel naar de internetboekenwinkel om een exemplaar te bestellen.

Tot zo ver mijn stoppakket: Champix, een fidgetcube, De Opluchting van Jan Geurtz, en waarschijnlijk zal ik het later nog aanvullen met kauwgom, lolly’s, chagrijnige tirades, of wat ik ook nodig zal hebben. Ik slik direct mijn eerste anti-verslavingspil, en rook nog even een sjekkie.

Lees hier het volgende blog!