Dagelijks extreem gebruik van lachgas kan tot zenuwschade leiden

dagelijks-extreem-lachgas-zenuwschade

Revalidatiearts Christof Smit waarschuwt in het televisieprogramma Nieuwsuur voor extreem gebruik van lachgas. Hij heeft drie patiënten behandeld die last kregen van zenuwschade nadat ze een langere tijd honderden patronen per dag gebruikten.

Lees ook: lachgas veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Het gas veroorzaakt een korte roes die gepaard gaat met hallucinaties. Mensen ademen het via een ballon in en krijgen daardoor soms lachkicks, vandaar dat het gas zo genoemd wordt. Na ongeveer een halve minuut zijn de effecten weer vrijwel volledig verdwenen.

Onschuldig middel

Bij jongeren leeft vanwege de korte roes het idee dat lachgas een onschuldig middel is. Het is eventjes grappig of gek, en je bent al vrij snel weer nuchter. Dat onschuldige imago is niet geheel onterecht. Volgens onderzoek van het RIVM veroorzaakt normaal gebruik van 5 – 10 patronen per maand waarschijnlijk geen gezondheidsklachten.

Toch gaat het fout wanneer jongeren geen maat kunnen houden met hun gebruik, zo blijkt uit een recente uitzending van Nieuwsuur. Revalidatiearts Smit vertelt in het nieuwsprogramma dat hij één patiënt heeft die in een rolstoel is terechtgekomen nadat hij gedurende langere tijd meer dan 100 patronen per dag gebruikte.

Chronisch gebruik

Met name chronisch gebruik van lachgas kan vitamine B-12-tekort veroorzaken. Als dat tekort lang aanhoudt, kunnen de zenuwbanen beschadigd raken. De klachten beginnen als tintelingen in vingers en tenen, en als die onbehandeld blijven breidt zich dat uit tot gevoelloosheid in de ledematen en in extreme gevallen zelfs tot verlamming.

Hoe vaak jongeren lachgas gebruiken is niet helemaal duidelijk. Volgens het Grote Uitgaansonderzoek 2016 van het Trimbos-instituut heeft 37% van de respondenten wel eens lachgas gebruikt. Maar het valt te verwachten dat Nederlanders gemiddeld iets minder vaak lachgas inhaleren. Op de enquête reageren voornamelijk mensen die geïnteresseerd zijn in drugsgebruik.

Harm-reduction

Changing Perspective geeft tips om schadelijke effecten te voorkomen. De hoeveelheid per maand is belangrijk: niet meer dan vijf tot tien patronen per maand. Verder doen gebruikers er goed aan om te blijven zitten tijdens gebruik en het niet te combineren met alcohol.

Onlangs pleitte de minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een minimumleeftijd bij de verkoop van slagroompatronen, die het gas bevatten. Het ministerie probeert daarover afspraken te maken met winkels die de patronen verkopen.