Drugs combineren kan je (niet) leren

drugs-combineren-kan-je-niet-leren
Aan het gebruik van drugs zitten altijd risico’s verbonden. Als je verschillende drugs, genotmiddelen, geneesmiddelen of medicijnen tegelijkertijd neemt, dan stapel je mogelijke bijwerkingen op elkaar. Combinatiegebruik is daarom altijd gevaarlijker dan één drug nemen.

Er wordt maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar combinatiegebruik van drugs. Medicijnen of geneesmiddelen worden meestal niet getest op mogelijke interacties met drugs. Bovendien zijn er soms grote individuele verschillen in hoe mensen een bepaalde drug verwerken. Het is daarom heel lastig om te voorspellen wat precies het effect gaat zijn van combinatiegebruik.

Kennis

Voordat je enigszins kunt voorspellen welk effect verschillende drugs, genotmiddelen of medicijnen bij elkaar veroorzaken, heb je erg veel kennis nodig. Zelfs voor geschoolde farmacologen, artsen of apothekers is het moeilijk in te schatten wat het effect van combinatiegebruik gaat zijn. Dat soort dingen zijn ook heel complex. Soms reageren drugs in het lichaam met elkaar en vormen een nieuwe stof die weer een eigen effect op het lichaam heeft, om maar een voorbeeld te noemen.

Zowel bij de EHBO op feesten als op de Eerste Hulp van ziekenhuizen belanden doorgaans meer mensen die verschillende drugs door elkaar hebben gemengd, dan dat er mensen gezondheidsproblemen krijgen van een enkele drug. Het staat hierboven al, maar het is belangrijk om te beseffen dat combinatiegebruik altijd risicovoller is dan één drug gebruiken.

Categorieën

Aan de andere kant merken we dat er redelijk vaak drugs worden gecombineerd. Zo lang we zeggen dat je géén drugs moet combineren kunnen we ook geen tips geven. Daarom staat op deze website een aparte pagina met veelgestelde vragen (F.A.Q.) van de meestgebruikte drugs. Elke drug heeft een lijst van interacties met andere middelen. We gebruiken daarbij drie categorieën:

  • niet combineren
  • sterkere effecten
  • zwakkere effecten

Hoewel de categorie ‘sterkere effecten’ klinkt alsof een dergelijke combinatie een goed idee is, blijft combinatiegebruik altijd risicovoller dan één drug gebruiken. Tussen de versterkte effecten zitten ook regelmatig ongewenste bijwerkingen. De kater die je overhoudt aan combinatiegebruik is meestal een stuk heftiger. Combinaties uit de categorie ‘zwakkere effecten’ veroorzaken eveneens meer ongewenste bijwerkingen en verergerde katers.

Lage dosis

Als je dan toch besluit verschillende drugs door elkaar te gaan nemen, is het in ieder geval verstandig om niet van beide middelen een volle dosis te nemen. Een goede vuistregel is dat je van allebei de middelen de helft van de dosis neemt die je normaal zou pakken als je maar één van de middelen gebruikt. Mocht je twijfelen over de hoeveelheden, ga dan voor een dosis die valt onder het kopje ‘laag’ op de pagina van Veelgestelde vragen over een bepaalde drug.

Werkingstijden

Alle drugs hebben een specifieke werkingstijd. Dat is de tijd die nodig is voordat de effecten van een drug weer zijn verdwenen. Wanneer je drugs met elkaar combineert, worden die verschillende werkingstijden ineens heel belangrijk. De drugs veroorzaken bij elkaar een reeks van fysiologische veranderingen. Naarmate één van die drugs uit begint te werken, verandert dat fysiologische effect. De andere drug kan daardoor weer de overhand krijgen. Soms kan je daardoor ziek worden.

Combination Chart

De website tripsit.me heeft een zeer uitgebreide tabel gemaakt van verschillende combinaties van drugs. De zogenaamde ‘Drug Combination Chart‘ is een belangrijk referentiepunt voor gebruikers die wel eens drugs met elkaar combineren. Maar het is belangrijk om te beseffen dat de adviezen van de Drug Combination Chart niet (volledig) gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Bovendien kunnen er grote individuele verschillen bestaan bij de werking van een bepaalde drug op een specifiek persoon.

De Drug Combination Chart maakt gebruik van twee soorten groene vakjes: ‘low risk & synergy’ en ‘low risk & no synergy’. Veel gebruikers denken ten onrechte dat zulke drugcombinaties zonder risico zijn.  Changing Perspective wil voorkomen dat mensen onjuist advies krijgen vanwege individuele verschillen of een gebrek aan wetenschappelijke kennis. Daarom maken wij een grovere indeling in de uitkomst van een specifieke combinatie.

Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)

Van Nieuwe Psychoactieve Stoffen zijn slechts wat tripreports beschikbaar. Hoogstens zijn er wat medische case-studies gedaan naar ziekenhuisopnames van mensen die in de problemen kwamen na gebruik van zo’n NPS. In ieder geval is van designerdrugs niet bekend welk effect ze hebben op het menselijk lichaam. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om interacties met andere drugs te voorspellen. Changing Perspective raadt combinatiegebruik met NPS daarom altijd af.

Downer + downer

Downers verlagen over het algemeen de hartslag en de bloeddruk. Downers versterken elkaars werking, waardoor het met een dergelijke combinatie mogelijk is om het evenwicht te verliezen, buiten bewustzijn te raken of zelfs te stikken in braaksel. Combineer daarom nooit een van de volgende drugs met elkaar: alcohol, GHB, opiaten, benzodiazepines, ketamine, poppers of lachgas.

Upper + downer

Uppers verhogen de hartslag en de bloeddruk, terwijl downers een tegengesteld effect hebben. Bij combinatiegebruik van een upper en een downer worden de werkingstijden daarom erg belangrijk. Het is erg belangrijk om combinaties van zulke drugssoorten van te voren te plannen. De psychonautische waarde van een upper en downer bij elkaar is vrijwel gelijk aan nul, omdat ze elkaars werking opheffen.

Upper + upper

Uppers verhogen de hartslag en de bloeddruk. Wanneer twee verschillende uppers bij elkaar worden gebruikt, kan de hartslag of de bloeddruk tot gevaarlijke hoogte stijgen. Er kan ook schade aan de hersenen of het zenuwstelsel ontstaan door uppers met elkaar te combineren. Dat is vooral het geval wanneer een upper (zoals amfetamine) met een entactogeen (zoals MDMA, 4-FA of 3-MMC) met elkaar gecombineerd worden. Bovendien verhogen verschillende uppers bij elkaar de kans op angstaanvallen, paniek of psychotische episodes.

Psychedelicum + upper

Psychedelica verhogen over het algemeen de hartslag, maar knijpen tegelijkertijd de bloedvaten dicht. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden wanneer een psychedelicum met een upper wordt gecombineerd. Daarbij verhogen uppers de kans op angstaanvallen, paniek of psychotische episodes.

Psychedelicum + downer

Downers verstoren de signaaloverdracht van neuronen. Daardoor verminderen downers (meestal) de werking van psychedelica. Mensen die een bad trip doormaken krijgen in het ziekenhuis soms een benzodiazepine als kalmeringsmiddel. Die kalmeringsmiddelen beëindigen de trip niet volledig. Een tripsitter die helpt een positieve draai aan de ervaring te geven is een effectievere methode tegen bad trips.