Red Alert voor ketamine en cocaïne in Noord-Brabant en Rotterdam

Red-Alert-ketamine-cocaine-Noord-Brabant-Rotterdam

Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) heeft vrijdag een lokaal Red Alert afgegeven voor ketamine- en cocaïnepoeders die de gevaarlijke stof atropine bevatten. Het advies is om ketamine en cocaïne uit de omgeving van Rotterdam en Noord-Brabant te laten testen.

Lees ook: hoe werkt de Nederlandse testservice

Verschillende mensen hebben bij testlocaties in Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond poeders ingeleverd die de stof atropine bevatten. Daarnaast zijn er begin dit jaar meldingen gedaan bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van mensen die vermoedelijk zijn blootgesteld aan atropine.

De gevaarlijke stof is vooralsnog alleen in samples uit Noord-Brabant en Rotterdam aangetroffen. Daarom is de waarschuwing vooralsnog lokaal afgegeven voor mensen uit Rotterdam of Noord-Brabant.

Symptomen van overdosering

Atropine is een psychoactieve stof die al in heel lage hoeveelheden giftig kan zijn. Bij een overdosering krijgen mensen last van rusteloosheid, verwijde pupillen, warme en droge huid, droge mond, wazig zien, koorts, paniek, slechte coördinatie, hartkloppingen, verwardheid, hallucinaties, gedaald bewustzijn (tot bewusteloosheid) en epileptische verschijnselen, en kunnen in ernstige gevallen zelfs overlijden aan de stof.

Eventuele vervuilingen van atropine in zakjes cocaïne en ketamine kan alleen in een lab herkend worden. Daarom wordt mensen in de omgeving van Rotterdam en mensen in Noord-Brabant opgeroepen om hun drugs naar het een testlocatie van het DIMS te brengen. Op deze website vind je alle testlocaties en de openingentijden in Nederland.

Red Alert

Het Trimbos-instituut heeft de app voor smartphones Red Alert gemaakt. Via die app kan je de laatste waarschuwingen voor extra gevaarlijke drugs bekijken. Download de app voor Android, of download de app voor IOS.

Lees verder bij Ketamine veelgestelde vragen (F.A.Q.)