Gids voor blijvende visuele verstoringen na drugsgebruik (HPPD) 

gids-voor-blijvende-visuele-verstoringen-na-drugs

Sommige mensen zien lang nadat ze drugs hebben gebruikt nog verstoringen binnen hun gezichtsveld. Langzaam maar zeker wordt er meer duidelijk over Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD).

Lees ook ‘HPPD heeft mijn leven overgenomen’

HPPD wordt veroorzaakt door (overmatig) gebruik van ‘serotonerge’ drugs. Dat zijn middelen die invloed uitoefenen op de boodschapperstof serotonine in het brein. Die stof is betrokken bij de signaaloverdracht van seksuele prikkels, hongergevoel, slaap, stemming, zelfvertrouwen, maar ook bij het geheugen en de eetlust. Een voorbeeld van zo’n ‘serotonerge’ drug is MDMA, maar je zou ook kunnen denken aan psychedelische middelen zoals LSD, paddo’s, mescaline en DMT.

Sommige mensen krijgen nadat ze zulke drugs gebruiken last van verstoringen in hun gezichtsveld. Dat kan al na één xtc-pil. Maar anderen krijgen pas na langdurig misbruik last van klachten. Iemand uit de facebookgroep vertelt: “mijn eerste klacht begon de woensdag na mijn eerste pil. Na die dinsdag kreeg ik last van verschrikkelijke levendige slaapverlamming en nachtmerries, en visuele sneeuw.”

Visuele verstoringen

Mensen die last hebben van Hallucinogen Persisting Perception Disorder kunnen de volgende klachten ervaren:
(klik op de links voor een voorbeeld)

Er zijn mensen die na een trip nog dagen of weken lichte patroontjes in de lucht zien. Dat betekent niet automatisch dat je een stoornis hebt. Pas als de klachten lang aanblijven en als de visuele verstoringen het dagelijks leven belemmeren dan wordt er van HPPD gesproken. Je hebt dan echt last van de visuele verstoringen.

Psychische klachten

De klachten blijven bij mensen met HPPD lang aanhouden. Soms gaat het na jaren vanzelf over, maar dat is niet altijd het geval. Sommige mensen hebben minder last van de klachten dan andere mensen. Er zijn mensen die bijvoorbeeld naast de visuele verstoringen last krijgen van:

  • (Sociale) angst
  • Depressiviteit
  • Hallucinaties
  • Derealisatie of depersonalisatie
  • Concentratiestoornissen

Bovenstaande klachten komen erg overeen met een psychedelische trip. Mensen zeggen ook wel eens, ”A trip that lasts forever”, aangezien een groot deel van de HPPD’ers na lange tijd geen vermindering van klachten ervaart.

Niet iedereen die psychedelica gebruikt krijgt last van blijvende visuele verstoringen. Er zijn in Nederland slechts een paar honderd mensen met een officiële diagnose, maar naar verwachting hebben veel meer mensen last van klachten. Of je last gaat krijgen van HPPD is moeilijk te voorspellen. Maar situaties die een rol lijken te spelen zijn:

  • Slaapgebrek
  • Meemaken van een ‘bad trip’
  • Migraine in de familie

Als je jezelf herkent in bovenstaande klachten dan is het misschien een goed idee om het Landelijk Spreekuur Partydrugs van de Brijder te raadplegen. Daar werkt verslavingsarts Gerard Alderliefste, die gespecialiseerd is in de begeleiding van patiënten met HPPD.
Je kan verder lezen bij het internationale forum voor mensen met HPPD: www.hppdonline.com. Er is ook een Nederlandse Facebookgroep voor mensen met HPPD.

(lees verder onder de video)

Helaas is er nog geen officiële behandelingen voor mensen met HPPD. Soms worden sterke kalmeringsmiddelen voorgeschreven om de ernst van (sociale) angsten of depressieve klachten te verminderen. Wat in ieder geval helpt is sporten, gezond eten, en helaas, geen drugs meer gebruiken.

Er is nog relatief weinig bekend over HPPD. Hopelijk heeft deze gids het ietsje duidelijker gemaakt.