‘HPPD heeft mijn leven overgenomen’ (tripreport)

HPPD-heeft-mijn-leven-overgenomen

Nadat ik een zomer flink uit mijn pan ben gegaan op festivals kreeg ik last van ‘visuele sneeuw’ in mijn gezichtsveld, maar ook van derealisatie, ’breinschokken’ en slaapverlamming. Ik had last van Hallucinogen Persisting Perception Disorder, of kortweg HPPD.

Lees ook de gids voor blijvende visuele verstoringen na drugs (HPPD)

Ik wil graag laten zien hoe het Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD) mijn leven heeft overgenomen. Ik dacht eerst, net als veel van jullie, dat HPPD wel meeviel. Maar ik heb nog altijd flink last van klachten.

Ik heb HPPD opgelopen na een zomer vol festivals, met bijbehorend middelen gebruik. Na die zomer kreeg ik last van klachten.

Ineens voelde ik op willekeurige momenten een soort elektrische schok door mijn lichaam of mijn hoofd gaan

Ineens voelde ik op willekeurige momenten een soort elektrische schok door mijn lichaam of mijn hoofd gaan. Ik noem het ‘breinschokken’ en het is een bekend fenomeen bij mensen wiens serotonine-voorraad flink is uitgeput.

Ik merkte na het festival voor het eerst dat ik last had van visuele sneeuw. Ik zag allemaal witte puntjes in mijn gezichtsveld; net als ‘sneeuw’ als een televisie niet is aangesloten. Gelukkig ging het na een paar maanden een stuk beter.

Daarna ben ik weer naar festivals gegaan. Maar ik had me voorgenomen geen drugs meer te gebruiken na deze klachten. Maar na een paar biertjes heb ik me toch, helaas, laten overhalen om een kwart van een xtc-pil te nemen.

Medisch spreekuur

De dag na het festival merkte ik direct dat de visuele sneeuw veel heviger was. De wereld voelde niet meer echt aan en de breinschokken waren terug. Ik heb toen het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs gebeld, waar ik advies kreeg.

Na ongeveer een maand was ik weer vrij stabiel en waren de klachten geminderd. Ik ben toen (uiteraard compleet nuchter) weer naar het volgende festival geweest.

Ik had eigenlijk alleen nog last van vermoeidheidsklachten overdag en een beetje visuele sneeuw, dus ik dacht mooi van die HPPD af te zijn. Ik besefte niet dat de grootste hel me nog te wachten stond.

Klachten worden erger

Na een tijdje was ik volledig aan de HPPD gewend en was ik fulltime aan het werk. Ik had vrij belastend werk wat veel van mijn lichaam vergde. Daardoor raakte ik na een tijd overbelast. Mijn klachten werden ineens een stuk heviger. De oorzaak hiervan moet wel de hoge werkbelasting zijn, aangezien ik geen enkele vorm van drugs meer gebruikte (oké, af en toe een sigaretje en een biertje).

Ik kreeg last van de volgende klachten:

  • Ernstige elektrische schokken door mijn lichaam
  • Nergens energie voor, slecht kunnen verdragen van prikkels
  • Een gewoon zwaar klote en gespannen gevoel, niet meer kunnen ontspannen
  • Vreemde sensaties aan / in mijn hoofd (een verstoring van de perceptie van tast)
  • Concentratiestoornissen
  • Flashbacks naar xtc-gebruik (dus ook echt met dezelfde symptomen als tijdens de space)
  • Angst en paniek klachten door al deze vreemde verschijnselen
  • De visuele klachten had ik op dit moment weinig lastig van (alleen wat visuele sneeuw, overdag viel dit niet eens op)

Het herstel hiervan ging zeer moeizaam. Het heeft me een jaar gekost om me weer enigszins normaal te voelen, maar zodra ik mezelf teveel ging belasten kwamen de klachten terug.

Waarschijnlijk heeft xtc-gebruik mijn hersenen veranderd

Waarschijnlijk heeft xtc-gebruik mijn hersenen veranderd, waardoor deze symptomen ontstaan. Eerst was er goed mee om te gaan en kon ik het gewoon negeren. Wat ik echter niet wist is dat er diverse ‘triggers’ zijn (stress, stimulerende middelen, angst/paniek reacties, etc.) waardoor het kan verergeren. Inmiddels ben ik hier wel achter en heb ik deze een stuk beter in kaart gebracht waardoor ik in staat ben deze triggers te vermijden.

Helaas is tijdens mijn herstelproces de HPPD weer verergerd door diverse redenen (nee, geen drugs). Nu leef ik elke dag met hevige klachten zoals breinschokken, vermoeidheid, moeite met concentreren, alle visuals die bij HPPD gezien worden en herbelevingen van een xtc-space. Mijn leven is op dit moment gewoon zwaar. Elke vorm van plezier lijkt me ontnomen te worden door deze klachten. Hierdoor zit ik psychisch er helemaal doorheen en heb ik nog steeds veel last van angstklachten.

Ik laat het er echter niet bij zitten en heb een behandelplan gemaakt samen met veel medisch-specialisten. Het gaat een lang proces worden maar ik weet zeker dat het uiteindelijk beter gaat zijn.

Via de Facebookgroep HPPD Nederland – info / support zijn meer verhalen over HPPD beschikbaar.