Gids voor het uitkiezen van de juiste hoeveelheid MDMA

gids-voor-uitkiezen-juiste-hoeveelheid-MDMA

In xtc-pillen zit tegenwoordig zoveel MDMA dat het gevaarlijk is om een hele pil te slikken. Deze gids helpt je de juiste hoeveelheid MDMA uit te kiezen. 

Op feestjes zie je ze regelmatig voorbij komen: mensen die per ongeluk te veel MDMA hebben genomen. Je herkent ze aan hun gezicht dat glimt van het zweet en ogen die in hun kassen rondtollen. Zulke bijwerkingen zijn niet alleen vervelend. Het kan een teken zijn dat het niet goed met je gaat.

De juiste hoeveelheid MDMA

Als je MDMA neemt dan loop je altijd kans op blijvende klachten. Je kunt er zelfs aan overlijden. Maar alle drugs hebben ook een optimale dosering. Dat is de hoeveelheid die je de meeste gewenste effecten geeft, die de minste negatieve effecten veroorzaakt en die tegelijkertijd zo min mogelijk gevaar oplevert. 

De optimale dosering van MDMA ligt tussen de 75 en 125 milligram. Dat weten we omdat de non-profit organisatie MAPS wetenschappelijk onderzoek doet naar MDMA. Zij hebben allerlei tests gedaan bij mensen die verschillende hoeveelheden MDMA toegediend kregen. Hun conclusie is dat je de meeste gewenste en zo min mogelijk ongewenste effecten krijgt als je minder neemt dan 125 milligram MDMA op een dag. 

Van die optimale dosis krijg je zin om te praten, voel je je verbonden met anderen en stroomt er een euforisch gevoel door je lijf. Dat kan natuurlijk gepaard gaan met negatieve effecten zoals een hoge hartslag en een misselijk gevoel. Maar je krijgt bij de optimale dosis MDMA minder last van negatieve effecten dan wanneer je een hoge dosis hebt genomen. 

Meer is niet beter

Veel gebruikers denken dat ze lekkerder gaan als ze veel MDMA nemen. Maar dat klopt niet helemaal. Je krijgt snel last van allerlei ongewenste effecten als je meer neemt dan 125 milligram MDMA per avond. Je gaat meer zweten, je krijgt het te warm, je ogen kunnen gaan trillen, je kunt angstig of verward worden en je begint te klapperen met je kaken. Dat zijn geen effecten waarvoor je MDMA neemt, maar het zijn bijwerkingen van het middel. De ongewenste bijwerkingen nemen heel snel toe als je meer dan 125mg MDMA binnenkrijgt. Dat kun je duidelijk zien in de grafiek hieronder.

Naast de negatieve effecten vergroot je ook de kans op korte en lange termijn risico’s van MDMA. Steeds meer gebruikers belanden op de EHBO of in het ziekenhuis. Ook klagen mensen vaak over een fikse kater de dagen nadat ze te veel MDMA hebben genomen. Ze hebben dan bijvoorbeeld last van huilbuien, nachtmerries, breinschokken, of het gevoel dat ze nergens zin in hebben.

Omdat xtc-pillen tegenwoordig zo sterk zijn, komen ernstige problemen met de gezondheid ook vaker voor. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van watervergiftiging, oververhitting, hersenschade, hartproblemen of epileptische aanvallen.

(De tekst gaat verder onder de grafiek)

pastedGraphic.png

Weet wat er in je pil zit

Als je de juiste hoeveelheid MDMA wil nemen, dan moet je eerst weten hoeveel MDMA er in jouw xtc-pil zit. Dat kan je te weten komen op een heleboel plekken in Nederland bij de testservice. Deze testservice houdt de Nederlandse drugsmarkt in de gaten en waarschuwt bij gevaarlijke pillen of poeders. Die tests zijn meestal gratis, maar op sommige plaatsen moet je 2,50 euro betalen.

De gemiddelde hoeveelheid MDMA per pil is de afgelopen jaren snel gestegen. Dat kun je zien in de onderstaande grafiek. Zo kon je in 2008 voor een dosis van 125 milligram nog een anderhalve pil nemen. Tegenwoordig ga je met driekwart van een xtc-pil al over die hoeveelheid heen.

(De tekst gaat verder onder de grafiek)

Bepaal je dosering

Als je weet hoe sterk jouw pil is dan kun je gaan bepalen wat voor jou de juiste dosering is. Dat hangt van een aantal factoren af. Misschien wel de belangrijkste is hoeveel ervaring je hebt met MDMA. Als je niet weet hoe gevoelig je voor de stof bent: hou je dosering dan laag. Als je begint met een lage dosering speel je op safe en kun je aftasten wat voor jou werkt. 

Het maakt ook uit of je man of vrouw bent. Je reactie op MDMA hangt af van hoeveel bloed je in je lichaam hebt. Vrouwen hebben gemiddeld ruim een liter minder bloed. Daarom voelen zij meestal meer van dezelfde hoeveelheid MDMA. Daarnaast bepaalt je gewicht hoe snel je iets voelt. Sommige mensen zijn bovendien van nature minder gevoelig voor de drug. 

Regels voor bijpakken

De maximale hoeveelheid van 125 milligram MDMA geldt per keer dat je gebruikt. Het is dus niet slim om telkens weer 125 milligram MDMA bij te pakken. Veel gebruikers vinden dit vervelend omdat feesten en festivals lang duren. Als je graag langer door blijft gaan op MDMA dan kun je wel de maximale hoeveelheid verdelen over meerdere dosissen. Splits je dosis bijvoorbeeld in twee aparte beetjes van 75 en 50 milligram.

Na een totale dosis van 125 milligram MDMA kun je beter 2-3 maanden wachten voordat je weer zoiets doet. Je lichaam moet herstellen en daarvoor zijn meerdere weken nodig. Ook laat de praktijk zien dat gebruikers het magische gevoel van MDMA niet meer voelen als ze te vaak of te veel gebruikt hebben.

Bronnen

Brunt, T. M., Koeter, M. W., Niesink, R. J., & van den Brink, W. (2012). Linking the pharmacological content of ecstasy tablets to the subjective experiences of drug users. Psychopharmacology220(4), 751-762.

Mithoefer, M. et al (2018) 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA)-assisted psychotherapy for post-traumatic stress disorder in military veterans, firefighters, and police officers: a randomised, double-blind, dose-response, phase 2 clinical trial, London, The Lancet

Van Laar, M., et al. (2014) Jaarbericht DIMS 2014, Utrecht, Trimbos-instituut

Van Laar, M., et al. (2019) Jaarbericht DIMS 2018, Utrecht, Trimbos-instituut

Van Laar, M. et al. (2016) Kenmerken en klinische gegevens van patiënten met ernstige ecstasy intoxicaties, Utrecht, Trimbos-instituut