Gebruikers pleiten voor fairtrade drugs

gebruikers-willen-fairtrade-drugs

Mensen die wel eens xtc-pillen slikken of cocaïne snuiven willen heel graag fairtrade drugs kunnen kopen. Dat blijkt uit een poll uit onze besloten facebookgroep met iets meer dan 7000 groepsleden. 

Lees ook: Nederlandse overheid is niet vies van drugs

‘Ja, ik ben voor liquidaties’, grappen enkele tientallen groepsleden als hun wordt gevraagd of ze voor of tegen zware drugscriminaliteit zijn. Ze bedoelen het waarschijnlijk niet erg serieus. Het is lastig voor te stellen dat iemand echt graag wil dat er meer moorden worden gepleegd. Toch krijgen snuivers en slikkers vaak de schuld van liquidaties, vergismoorden en aanslagen op nieuwsredacties.

Fout systeem

“Het is belangrijk dat drugsgebruikers zich realiseren dat ze een systeem in stand houden wat heel fout is”, zei de korpschef van de politie, Erik Akerboom, bijvoorbeeld. Daarmee begon de nationale discussie anderhalf jaar geleden. Of drugsgebruikers zich niet schuldig moeten voelen over het criminele circuit dat hun lijntje en pilletje mogelijk maakt?

In een poll mochten groepsleden uit de besloten groep Changing Perspective eindelijk zelf zeggen of ze voor of tegen drugscriminaliteit waren. De resultaten liegen er niet om: bijna tachtig procent van de respondenten wil graag fairtrade drugs kopen.

Fairtrade drugs

Een poll in een Facebookgroep is natuurlijk geen wetenschap. Toch komen de resultaten overeen met een veel wetenschappelijkere enquête. De Global Drug Survey heeft wel eens aan tienduizenden cocaïnesnuivers uit de hele wereld gevraagd of ze liever fairtrade drugs zouden kopen. De meerderheid van de gebruikers zei toen meer te willen betalen voor een ponypackje met legaal geproduceerde coke.

Toch leeft vaak het idee dat mensen die drugs gebruiken helemaal niet bezig zijn met zware drugscriminaliteit in Nederland. “Onbekommerd drugsgebruik in Nederland is normaal geworden”, kopte de NRC zelfs.

Maar dat blijkt dus helemaal niet te kloppen. Drugsgebruikers maken zich wél druk om criminelen die moorden en drugsafval dumpen. Ze eisen alleen dat de overheid daar wat aan gaat doen.

1 Reactie
  1. Ԍreat post, I conceive blog owners ѕhould larn a l᧐t from thіs
    web blog its rattling user friendly. Ꮪo mսch wonderful
    іnformation ᧐n heгe :D.

Geef een reactie