Onderzoek: stoppen met roken dankzij LSD

onderzoek-LSD-stoppen-roken

LSD zou mensen kunnen helpen om te stoppen met roken, concludeert Dana Geerts in haar bachelor thesis voor de Maastricht University. Maar voordat je naar de dealer rent voor een paar zegels, moet je nog even nieuw onderzoek afwachten.

Dana Geerts is net klaar met haar studie Psychology and Neuroscience aan de universiteit van Maastricht. Voor haar eindthesis heeft ze een enquête opgezet voor rokers die LSD gebruiken, en een enquête voor mensen die roken maar geen LSD gebruiken. Die twee enquêtes heeft ze met elkaar vergeleken.

“Ik zag dat er eigenlijk nooit onderzoek was gedaan naar de effecten van LSD op stoppen met roken.” In haar sociale omgeving had Dana wel eens gehoord van mensen die gestopt waren met roken dankzij een LSD-trip.

Gestopt met roken

Journalist Thijs Roes (De Correspondent, VICE, RTL Nieuws) maakt er bijvoorbeeld geen geheim van dat hij tijdens een LSD-trip is gestopt. In een uitgebreid artikel voor VICE Nederland legt hij uit hoe dat is gegaan. “Roken is een saaie, zinloze verslaving, die slechts gericht is op het in stand houden van verslaving”, besefte hij zich ineens tijdens de trip.

Meer mensen lijken zo’n ervaring te ondergaan tijdens een LSD-trip. Volgens Dana is dat niet zo gek. “LSD verandert de connectiviteit van het brein, denken we. Gedachten volgen daardoor ineens andere wegen en patronen dan ze normaal doen”, vertelt de pas afgestudeerde bachelorstudente over de telefoon. Die nieuwe denkpatronen zouden verandering in gedrag teweeg kunnen brengen.

LSD-gebruikers maakten vijf keer vaker aanstalten om te stoppen

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die roken ongeveer vijf keer vaker dan normaal aanstalten maken om te stoppen wanneer ze LSD nemen. Het lijkt erop dat ongeveer een even groot deel van de rokers langdurig stopt met roken, al is het lastig om dat op basis van de twee enquêtes te concluderen.

Toch werkt LSD niet voor iedereen. “Sommige respondenten gaven aan dat ze tijdens een LSD-trip juist meer gingen roken dan normaal”, nuanceert de onderzoekster. Dat resultaat valt ook redelijk binnen de verwachtingen die ze had voor het onderzoek. Het blijft voornamelijk de vraag of LSD even goed, of misschien zelfs beter, werkt dan andere manieren om te stoppen met roken zoals tabaksvervangers of cursussen. Dat kan nog niet geconcludeerd worden op basis van de bachelor thesis.

“Er is nog veel meer onderzoek nodig naar het effect van LSD op stoppen met roken”, legt Dana uit. “Het zou vooral interessant zijn om te kijken naar de combinatie van psychotherapie en LSD. Daarmee zouden nog veel betere resultaten gehaald kunnen worden.”

Meer onderzoek

Het is in ieder geval niet de bedoeling dat mensen zelf maar wat aanmodderen met de hallucinogene drug. “De conclusie van mijn onderzoek is niet dat mensen maar wat zegels moeten nemen en losgaan. Het is meer een eerste verkenning naar mogelijke therapeutische eigenschappen van LSD, omdat er zo weinig onderzoek naar is gedaan.”

Dana ziet er wel wat in om haar toekomstige onderzoekscarrière op psychedelica toe te spitsen. “Ik vind het heel gek dat zo’n klein beetje van een stof zoveel teweeg kan brengen bij mensen. Het lijkt wel magie.” Daarom heeft ze zich alvast ingeschreven voor de Research Master in Cognitive and Clinical Neuroscience aan de Maastricht University. Of Dana voor ons een nieuwe LSD-therapie gaat uitvinden, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Lees hier meer tips over stoppen met roken.