Politie Olst-Wijhe beledigt alle lachgasgebruikers

Politie-Olst-Wijche-beledigt-alle-lachgasgebruikers

Sinds kort heeft de politie er blijkbaar een nieuwe taak bij: het publiek beledigen van lachgasgebruikers. Een agent van de Politie Olst-Wijhe zegt dat gebruik van lachgas ‘het verstand aantast’. 

In een recent twitterbericht laat een anonieme agent van de Politie Olst-Wijhe weten wat hij vindt van lachgasgebruikers. ‘Het gebruik tast blijkbaar je verstand aan’, schrijft hij bij een foto waarop lege ballonnen, lachgascapsules, en het afval van een fastfoodrestaurant te zien zijn.

Het is natuurlijk hartstikke asociaal om je afval zomaar ergens rond te laten slingeren. Maar het lijkt erop dat de agent juist zijn morele oordeel over lachgasgebruik goed wil laten klinken. Lachgasgebruik is niet normaal en moet geridiculiseerd worden, zo lijkt het. Die opvatting past prima binnen een recente mediacampagne van de politie om massaal het gebruik van lachgas te kakken te zetten. Daarbij werd zelfs een verzonnen verhaal over een ernstig ongeluk met lachgas door tientallen accounts van politiediensten gedeeld.

Het is niet verboden om lachgas te gebruiken. Het is zelfs toegestaan om capsules met lachgas te verkopen. Het spul is populair onder jongeren, die het vanuit een ballon inademen en daardoor een vrij korte roes ervaren.

Volgens het Trimbos-instituut en het RIVM vallen de gezondheidsrisico’s van lachgas mee zolang het in bescheiden hoeveelheden wordt gebruikt. Toch wil de politie graag ‘waarschuwen’ voor het gevaar van lachgas, bijvoorbeeld door steeds te benadrukken dat je er zenuwschade van zou kunnen oplopen. Dat je vrijwel constant lachgas moet gebruiken om last te krijgen van die zenuwschade, vertellen de agenten er niet bij.

Het Twitterbericht van de Politie Olst-Wijhe is een tekenend voorbeeld van de morele opvattingen van de politie. Lachgasgebruik is niet verboden, dus is het maar de vraag of de politie zich er überhaupt mee bezig moet houden. Laat staan dat agenten social media-accounts van overheidsdiensten mogen misbruiken om burgers, die niks doen wat illegaal is, te beledigen. Er zitten misschien gevaren aan het gebruik van lachgas, maar geldt dat niet voor fastfood?

Volgens de Nederlandse Hartstichting zijn er 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Vorig jaar was er bij 46% van de Nederlandse bevolking sprake van overgewicht. Veertien procent van de Nederlanders heeft zelfs last van obesitas. Mede daardoor overlijden er dagelijks ongeveer 15 mensen aan een hartinfarct.

Waarom de agent besluit zijn aandacht te richten op lachgasgebruik, is niet duidelijk. Als hij daadwerkelijk had willen waarschuwen voor maatschappelijke problemen, dan had hij in ieder geval beter het fastfoodprobleem uit kunnen kiezen. Dat er afval achterblijft op een parkeerplaats kan hier niet het probleem zijn. Want het is net zo asociaal om fastfoodverpakkingen zomaar ergens te laten slingeren, als wanneer je dat met afval van lachgasgebruik doet. En we zien de politie eigenlijk nooit foto’s twitteren van sigarettenpeuken, lege flessen of vuilniszakken op straat.

Changing Perspective heeft genoeg van de stelselmatige framingspogingen van de politie in Nederland. Mensen die lachgas gebruiken zijn net zo goed burgers. En burgers hebben het recht om niet publiekelijk beledigd te worden door overheidsfunctionarissen die belast zijn met het handhaven van de openbare orde en veiligheid.

Daarom doen wij aangifte van belediging tegen de agent die dit bericht heeft geschreven. En wij roepen jou op om hetzelfde te doen. Want wij zijn best slimme mensen. Wij zijn ons verstand niet verloren. Wij beschikken slechts over onze gemoedstoestand, en daar is niks mis mee.

Je kunt hier aangifte doen van belediging. Je zal daarvoor bewijs moeten aanleveren in de vorm van een screenshot van de tweet die hierboven in het bericht staat.

De politie heeft inmiddels geantwoord dat er geen aangiftes van belediging worden aangenomen omdat er volgens hen geen sprake is van belediging. Daarom zouden we een klacht moeten indienen bij de onafhankelijke adviescommissie. Je kan hier een klacht indienen. Wij blijven adviseren om aangifte van belediging te doen naast het indienen van een klacht.

Geef een reactie