6-APB: energiek met momenten van vaagheid (tripreport)

6-APB-energiek-scherp-vaagheid

Mijn ervaringen met 6-APB waren verschillend. De eerste keer was op een festival en het was echt top. Ik had wel een flink hoge dosis genomen volgens het internet. Rond de 200mg 6-APB (het HCl-zout) als ik het me goed herinner. 

Lees ook onze pagina 6-APB Veelgestelde Vragen (F.A.Q.) 

Een andere vriend van mij had dezelfde hoeveelheid en nog een andere vriend had, wat minder gegeven, ongeveer 130 milligram. Wij hebben onze hersenen paar jaren terug al aardig belast met overmatig gebruik van MDMA en 4-FA. Na wat online onderzoek zijn de hogere doseringen dus genomen i.v.m. onze hoge tolerantie. Ik raadt het dus ook af om onze dosis als voorbeeld te nemen.

Bommetje 6-APB in de bus

We hadden alle drie een bommetje genomen om 13:00 uur in de bus naar het feest toe. Het sloeg bij mij en de vriend die dezelfde dosis had, ongeveer een uur later tegelijk in. Bij een andere vriend, die de dosis van 130 mg had, heeft het denk ik  twee uur geduurd voordat hij iets voelde.

Het is een drug die je zelf heel erg moet sturen. Ik vond het bijvoorbeeld moeilijk om op te staan als ik aan het chillen was. Dus dan moet je jezelf wel even omhoog kunnen praten. Als je lekker wilt chillen, kan je er prima op chillen. Als je gaat dansen, dan heb je alle energie om te dansen. Het vereist alleen wel wat persoonlijk wilskracht om je er toe te zetten. Op sommige momenten had ik ook het idee dat ik helemaal nuchter was, maar dan deed ik even een dansje en zat ik er meteen weer helemaal in. We zagen er ook alle drie niet uit alsof we iets op hadden. Ik werd er ook een stuk meer sociaal van dan bij andere drugs naar mijn mening.

Energiek maar vaag

Wat betreft de space is het energiek en scherp, maar tegelijkertijd heerst er op momenten ook een rush van vaagheid. Als je wel eens xtc hebt gebruikt en op de dansvloer hebt gestaan, herken je vast wel dat moment dat je even stopt, een diepe zucht neemt, je handen door je haren haalt en vervolgens doorgaat met een korte waas voor je ogen. Daar is het een beetje mee te vergelijken, maar dan zonder het letterlijke waus zijn. Verder heb ik er wel veel van staan zweten en twee keer mijn shirt moeten wisselen, maar dit komt waarschijnlijk ook door de hoge dosering en mijn extroverte dansstijl.

Ik vond het effect van 6-APB toch wel wat chemischer aanvoelen dan bijvoorbeeld 4f of xtc. Ik kan niet duidelijk uitleggen wat ik hier precies mee bedoel, maar bij x en 4f voelt het meer alsof het uit mezelf komt. Waar ik met 6-APB een meer onnatuurlijk oppeppend effect had. Dit maakte het niet perse minder prettig, maar het was wel een andere ervaring.

Effecten waren voor mij na acht uur nog goed aanwezig. Misschien wat minder kracht in mijn benen, maar dat is ook wel vanzelfsprekend als je heel de dag hebt staan dansen. Rond 22:00 uur (t: 11.00) brak er een onweersbui uit en we konden nergens meer schuilen, omdat alles volgepropt stond. Dus we hebben toen besloten onze spullen te pakken en naar huis te gaan.

Vervelende dip

Verder kan ik me eigenlijk alles herinneren van deze dag en ben ik niks in zo een vaagheid kwijtgeraakt. De dip van 6-APB was in vergelijkbare dosering wel vervelender dan een 4-FA of xtc dip. Gek genoeg heb ik de eerste twee dagen na het feest heb ik eigenlijk helemaal nergens last van gehad. Echter heb ik op de dinsdag en woensdag daarna wel de irritantste humeurwisselingen ooit gehad. Het schommelde om de 10 minuten van vrolijk naar boos en dan weer naar depressief. Ik was ook ziek geworden in die week, maar daar hebben waarschijnlijk meerdere factoren een rol in gespeeld.

Ik gebruik 6-APB zelf niet meer omdat er zo weinig over bekend is. Zeker voor herhaling vatbaar als er meer over bekend is. Vermaak me voor nu prima op de stoffen waar de risico’s wel van bekend zijn.

Combi met MDMA

(EDIT: Changing Perspective raadt combi-gebruik van 6-APB en MDMA af.)

De tweede keer had ik een dosis van ongeveer 80 milligram van dezelfde batch. Dit keer kon ik heel de tijd niet plaatsen of er wel of niet iets actief was. Ik zat er heel de tijd niet/half lekker in. Vervolgens heb ik drie uur na eerste inname een kwart xtc-pil bijgenomen. Deze sloeg echt als een bom in. Ik had al gelezen dat 6-APB de effecten van MDMA heel erg versterkt, maar dit had ik niet echt verwacht. Normaal kan ik prima ¾ van deze pillen nemen en er bij wijze van helemaal nuchter uitzien. In dit geval moest ik wel mijn best doen om mijn kaken op hun plek te houden. Aangezien dit inhoudelijk niet veel over de 6-APB zegt, ga ik hier ook niet verder op door, maar pas in ieder geval extra goed op als je van plan bent dit te combineren.

Lees verder bij onze Gids voor bewust gebruik van nieuwe drugs