2C-B-FLY: subtiele vlinders in de buik (tripreport)

2C-B-FLY_subtiele_vlinders_buik

De fenetylamine 2C-B-FLY is een van de laatst overgebleven stoffen uit de reeks 2C-x die ik nog wil uitproberen. Ik had een kleine sample verkregen die me goed geschikt leek voor een psytrancefeestje.

Lees ook: Gids voor bewust gebruik van nieuwe drugs

De dag voordat ik ’s avonds 2C-B-FLY ging nemen, heb ik al rekening gehouden met mijn dieet. 2C-B-FLY heeft mogelijk MAOI-eigenschappen, waardoor je vegetarisch moet eten en geen gefermenteerde producten zoals oude kaas, zuurkool of tempé. (Lees meer over een MAOI-dieet)

Eerst een allergiedosis

Na wat rondgezoek op internet lijkt me 15 milligram een goede dosis voor een feestje. Ik neem vroeg op de dag een allergiedosis van ongeveer 2 – 3 milligram. Dat is een goede gewoonte bij een nieuwe drug. Zo kan je testen of je niet toevallig overgevoelig bent voor de drug in kwestie. Ik merk niks van de allergiedosis, dus kan ik binnen relatief veilige grenzen een 10-voudige dosis nemen, zo gaat de systematische aanname.

’s Avonds laat is het zover. Ik moet eerst een eind met de trein reizen. Omdat ik heb gelezen dat het wel 2 – 3 uur kan duren voordat de effecten van 2C-B-FLY merkbaar worden, neem ik tijdens de treinreis alvast de zelfgemaakte capsule in. De inhoud daarvan had ik eerder die avond voorzichtig op een milligramweegschaal afgemeten.

Langzame come-up

Het is moeilijk om te zeggen wanneer de eerste effecten begonnen. Na een half uur dacht ik al iets subtiels te voelen aan mijn ogen. Maar ik weet niet zeker of het de wiet is die ik eerder al heb gerookt. De eerste effecten zouden volgens Psychonautwiki tussen het eerste en derde uur na inname merkbaar moeten worden. Het is juist die lange periode waardoor het moeilijk te zeggen is wat nu een effect van de drug is en wat niet.

Tegen de tijd dat ik op het feestje aankom zijn de visuals net begonnen. Er is niks spectaculairs aan de hand, gewoon wat lijntjes op de grond die een beetje heen en weer golven. Volgens mij zijn kleuren iets feller dan ze zouden moeten zijn. En ik zie hier en daar heel lichte patroontjes verschijnen. Ze lijken vooral in donkere stukjes van de ruimte te verschijnen, een soort heel licht paarse bloemfiguren. Het is een beetje hetzelfde als wanneer je je ogen sluit, en dan zachtjes op je ooglid drukt. Dan komt er ook zo’n gek paars figuurtje.

Rommelende buik

Tegelijkertijd heb ik enorm het idee dat ik last van diarree heb. Maar de feestlocatie heeft niet echt geschikte toiletten, dus ik besluit er sowieso geen gehoor aan te geven. Het lijkt ook mee te vallen met de diarree, op geen enkel moment móet het echt naar buiten. Maar mijn buik is wel steeds een beetje aan het rommelen en ik voel een soort aandrang om naar de wc te gaan. Dat gevoel is me helaas niet geheel onbekend. Het overkomt me vaker tijdens trips. Maar nu is de darmstimulatie wel heel merkbaar.

De hele nacht door heb ik voldoende energie om lekker door te dansen. Ik glijd makkelijk in een soort trance-staat waarbij ik alleen nog maar bezig ben met dansen en verder alles heb losgelaten. Toch mist er ergens ook wat. Er is niet die diepe connectie die je soms voelt met muziek wanneer je LSD of MDMA ophebt. Dat gevoel van ‘WAUW’, dit is echt dé muziek, ik voel hem overal in mijn lichaam. Dat stukje is er niet.

Maar heel erg is dat ook niet. Deze drug is subtieler, meer verfijnd, misschien. Afgezien van de rommelende darmen en het nattescheetidee, voelt dit middel ook fijn in mijn lichaam. ‘Warm’, en ‘soepel’ zou ik de bodyhigh willen noemen. Het is een beetje alsof je omgeven bent door een dun laagje warm water, dat voorzichtig meebeweegt. Een warme deken die je troost, zo zou je het misschien kunnen noemen.

“Zonder zorgen glijd ik de avond door”

Zonder zorgen glijd ik -want zo voelt het- de avond door. Af en toe ga ik even zitten in de rookruimte om een joint te roken. Cannabis en 2C-B-FLY gaan een aangename synergie aan. Het is op geen enkel moment een drukke space. De kalmerende effecten van de fenetylamine worden misschien wat extra geaccentueerd. Maar eigenlijk is het best moeilijk om precies te zeggen wat die joints nou deden. Ik werd er iets minder spraakzaam van, laten we het daarop houden.

‘Word ik alweer nuchter?’

Rond 5:00 uur, ongeveer 6,5 uur na inname, merk ik wel echt dat de effecten steeds minder beginnen te worden. Tijdens het dansen denk ik soms ‘ben ik alweer nuchter’? Maar dan voel ik mijn rommelende buik weer, en weet ik dat het voortduurt.

Tegen het einde van het feestje, om 6:00 uur, besluiten we alvast naar het treinstation te gaan lopen. Het zou een half uur lopen moeten zijn. Dan hebben we precies de eerste trein terug naar huis. Mijn benen hebben geen moeite met de wandeltocht. Het voelt ook niet alsof ik zweef, zoals je soms hebt met psychedelica. Nee, dit is meer zoals met stimulanten. Je hebt gewoon zin om te lopen maar het gaat niet vanzelf. Jij bent wel echt degene die jouw benen bestuurt.

Tijdens het lopen blijf ik lekker praten met mijn vrienden. Dat gaat prima. Er lijkt niet echt sprake van verwarring te zijn. We reizen een stukje samen met de trein en blijven gezellig doorpraten terwijl een van onze vrienden voorzichtig in slaap sukkelt.

Ik moet nog een stukje verder reizen. Als ik rond 8.00 uur thuis aankom heb ik nog altijd wat visuals en voel ik de stimulatie van de 2C-B-FLY nog. Maar ik heb wel zin om te gaan slapen. Gelukkig blijkt dat niet zo lastig te zijn. Ik word die middag rond 15.00 uur wakker, een beetje brak maar wel weer nuchter.

Extensie en commentaar

Ann Shulgin heeft wel eens toegegeven dat 2C-B-FLY haar favoriete psychedelicum was. Toch zei ze daar later spijt van te hebben gekregen. Fans hechtten nogal veel waarde aan de mening van een van de co-auteurs van de fabelachtige boeken PIHKAL en TIHKAL, waarin honderden nieuwe drugs worden beschreven.

Doordat mensen hoge verwachtingen van 2C-B-FLY hadden, viel de drug hen juist erg tegen. De effecten van deze fenetylamine zijn juist heel subtiel, en geenszins overweldigend. Doorgewinterde psychonauten waren daarom niet erg onder de indruk van dit middel. Het is dus belangrijk om de verwachtingen van deze drug te temperen.

De Shulgins zouden vooral enthousiast geweest zijn over de drug vanwege de lustopwekkende eigenschappen. Een belangrijk deel van hun beoordeling was of je seks kon hebben tijdens de trip. Ik kan me wel voorstellen dat intimiteiten met dit middel fijn aanvoelen. Daar is de space soepel en warm genoeg voor. Helaas had ik geen liefdespartner om deze drug mee uit te testen. Verdere experimenten zouden uit moeten wijzen of 2C-B-FLY een geschikt afrodiascum is.

Geef een reactie