Ayahuasca: niks gemerkt van een ceremonie in Peru (tripreport)

ayahuasca-niks-gevoeld-ceremonie-peru-tripreport

Foto door Apollo

Hier zit ik dan, uitgeput in een hotel met twee vrienden na een driedaagse jungle tocht door het Amazoneregenwoud in Peru. Tijdens die reis hebben een vriend en ik ayahuasca gedaan.

Lees ook Ayahuasca: gids voor de juiste voorbereiding

Daar gingen we dan, een driedaagse jungle tour. Eerst zou de bedoeling zijn de tweede nacht in de jungle te overnachten. Maar dat veranderde toen de eigenaar van de lodge met ons in gesprek kwam over ayahuasca. Ik had er via Changing Perspective al het een en ander over gelezen en redelijk wat documentaires op youtube gezien, dus ik was er niet onbekend mee. Ook waren de meeste mensen in de lodge hier al voor de tweede, derde of zelfs vierde keer om ayahuasca te doen bij de (blijkbaar) bekende sjamaan.

Toen mijn vriend en ik er over hoorde de eerste dag, besloten we gelijk om het de volgende dag te gaan doen. Dus op de dag van de waarheid kregen we een groot ontbijt en een kleine lunch geserveerd. Avondeten moesten we overslaan. En daar gingen we dan. Om 20.00 uur begonnen we met de inname.

De vieze smaak valt mee

Ik voelde me gezond gespannen en was er klaar voor. De sjamaan begon met het zingen van liederen in het spaans/inheemse taal waarna hij met een bos bladeren het ritme van de muziek maakte. Met een grote sigaret blies hij de rook in het glas met ayahuasca en daarna was het klaar om opgedronken te worden. Ik was de eerste die de ayahuasca in mocht nemen. Een redelijk vieze drank, maar aangezien ik de viezere smaak van truffels nog in mijn achterhoofd had, viel het wel mee. Daarna was mijn vriend aan de beurt het in te nemen.

En daar zaten we dan. wachtend op de eerste effecten in een de pikdonkere Amazone met dierengeluiden en een zingende sjamaan op de achtergrond. Men had ons verteld dat wanneer de reis zou beginnen, we ons moesten focussen op wat we belangrijk in ons leven vinden.

Hij begint te kotsen

Na een uur begon mijn vriend over te geven en te hallucineren. Hij was flink aan het lachen en rustig op de grond aan het liggen terwijl hij diep in zichzelf zat. Dus, dacht ik, dan zal het bij mij ook wel zo beginnen. En ik was rustig aan het wachten op de eerste effecten.

Na twee uur was mijn vriend nog steeds flink in zichzelf en zijn trip. De sjamaan hielp ons goed en vroeg of het goed ging, of we dingen voelden en hoe we daar op konden reageren: maar na twee uur voelde ik nog steeds niks..

De sjamaan gaf me nog een driekwart glas ayahuasca. Daarna ging ik weer rustig liggen om alles over mij heen te laten komen. Maar het mocht niet baten: na 3 uur kwam mijn vriend langzaam uit zijn trip met behulp van de sjamaan en liep rustig de kamer om uit te puffen in de hangmat.

Nu was ik alleen met de sjamaan, hij probeerde me met behulp van liederen in een trans te krijgen en zelf probeerde ik te mediteren, maar niks hielp. Het enige wat ik voelde was een klein ‘high’ gevoel alsof je hasj rookt, maar verder niks zoals ik verwachte, zoals men het beschreef. Dus na 3,5 uur zei de sjamaan dat het genoeg geweest was en ik niet in de trip zou komen en eindigde hij voor mij de ceremonie door te zingen en met de bos bladeren over mijn hoofd te gaan. Wel moest ik overgeven op het laatst waardoor ik me veel fijner voelde.

De trip bespreken

Daarna was de evaluatie met mijn vriend en de sjamaan. Wat hij zag in zijn trip en hoe hij alles had ervaren, was precies de ayahuascaervaring uit het boekje. Hij zag zijn familie en vrienden, kon zien welke personen écht belangrijk voor hem waren, zag wat zelf zijn goede en slechte punten zijn, zag zijn toekomst en heeft zijn geboorte gezien. Bij mij lag dat een stukje anders en enorm nieuwsgierig als ik was vroeg ik natuurlijk aan de sjamaan hoe dat kwam. Hierop zei hij dat hij dit soort gevallen wel eens meemaakt. Het zou gaan over de slechte visioenen die mijn lichaam zouden willen betreden maar dat ik dit niet toeliet. Verder was alles van binnen bij mij wel goed volgens de sjamaan.

Wat ik graag had willen weten is of wat ik qua doelen voor de toekomst heb (betreffende relaties, werk en zelfontwikkeling) de goede doelen zijn. Aan de ene kant heb ik daar geen antwoord op gekregen omdat de ayahuasca niet binnenkwam bij mij (ben trouwens benieuwd of hier een biologische/psychische reden achter zit). Aan de andere kant ben ik juist blij te weten dat alles binnenin goed zit en ik misschien wel geen visoenen nodig had, omdat ik al wist wat mijn plannen voor de toekomst zijn. Misschien heb ik weinig gemerkt, ik vond het nog steeds de ervaring absoluut waard.

P.S.: ik leef nu vier maanden in Peru en kom eind juni weer terug naar Nederland. Het is mooi om te zien hoe normaal de bevolking hier tegen ayahuasca aankijkt en dat men het echt ziet als een medicijn.

Ciao!!

Anoniem

1 Reactie
  1. Ja kan zeker een biologische reden voor zijn dat je slechts een licht roesje ervaarde.
    Bij mij idem en dat met een flinke dosis (4 glazen) tijdens een ceremonie.

    Het kan om een genetische mutatie gaan in het gen SCN5A (tot 7% vd bevolking heeft dit).
    Deze produceert een eiwit Nav1.5. – zit in hart en zenuwuiteinden.
    Hierdoor is er een verhoogde ongevoeligheid voor bijvoorbeeld anasthetica en andere verdovende middelen.

Geef een reactie