Phenibut: samenvatting van jarenlange ervaring (tripreport)

Phenibut-samenvatting-van-mijn-ervaring(tripreport)

Phenibut heb ik een tijdlang veel gebruikt: soms wel twee keer per week. Dit is mijn ervaring.

Lees ook de veelgestelde vragen over phenibut (F.AQ.)

Het is nu alweer bijna 5 jaar geleden dat ik voor het eerste hoorde over phenibut. Ik heb het in die periode af en aan gebruikt, maar soms ook lange periodes juist niet. Dit is mijn ervaring met phenibut.

Tolerantie ontwikkelt zich snel

Waarschijnlijk heb ik een beetje tolerantie gekregen van mijn gebruik, want de doseringen die ik meest neem, komen ver boven de categorie ‘hoog’ uit van de phenibut F.A.Q. Met deze drug is het in mijn ervaring sowieso een beetje aftasten en aanvoelen wat een goede dosis is, ik zelf heb na veelvuldig gebruik bemerkt dat voor mij de sweet spot op 2.5-3g ligt, met tolerantie. Aan te raden is om laag te beginnen en door te verhogen voor jezelf te bepalen wat een goede dosis is.

De situaties waarin je phenibut kan gebruiken zijn uiteenlopend. Ik heb een aantal keer het gebruikt overdag, wat leidde tot erg spraakzame colleges en werkgroepen. Dit is in mijn ogen het meest risicovolle gebruik, omdat dit de deur naar dagelijks gebruik opent. Dat moet je echt voorkomen, want phenibut is lichamelijk verslavend zoals GHB dat ook is.

Ik heb ook vaak phenibut gebruikt in de tijd van mijn stage: als ik naar borrels van m’n studievereniging ging en niet wilde drinken bijvoorbeeld. Phenibut hielp dan om toch leuk met iedereen te kunnen borrelen. Zeker gezien de afwezigheid van een kater was dit ideaal om de volgende dag toch functioneel op stage aan te komen.

Opgewekt, vrolijk en een beetje arrogant

Qua subjectieve effecten is phenibut een van mijn favoriete drugs. Ik word er opgewekt, vrolijk en spraakzaam van. Ook is euforie redelijk tot sterk aanwezig, vooral in combinatie met leuke muziek. En als laatste, ook een beetje arrogantie, alsof ik coke of speed gebruikt heb, en ik de hele wereld in m’n eentje aan kan. Als ik naar een feestje ga en phenibut gebruikt heb, ga ik vaak de deur uit met een gevoel dat het een topfeest gaat worden, dat ik super charmant en sociaal ben, et cetera. Een beetje alsof alles sowieso goed gaat komen en er nergens zorgen over zijn. Deze staat van zijn kan wellicht het beste omschreven worden als een soort hypomania:

“Hypomania is a mood state characterized by persistent disinhibition and elevation (euphoria). (…) Characteristic behaviors of persons experiencing hypomania are a notable decrease in the need for sleep, an overall increase in energy, unusual behaviors and actions, and a markedly distinctive increase in talkativeness and confidence, commonly exhibited with a flight of creative ideas. Other symptoms related to this may include feelings of grandiosity, distractibility, and hypersexuality.” –Wikipedia.com

Deze beschrijving is voor mij ontzettend toepasselijk op veel vlakken. Vrienden die bekend zijn met mijn gebruik kunnen feilloos aanvoelen wanneer ik onder invloed ben, omdat ik ze dan de oren van hun kop lul en veel energieker ben dan normaal.

Alsof je met je allerbeste been uit bed bent gestapt

Alle symptomen die in de beschrijving van hypomania genoemd worden komen voor mij ook voor in de effecten van phenibut. Deze effecten zijn ook wat phenibut een van mijn favoriete drugs ooit maakt. De euforie en andere positieve effecten zijn sterk aanwezig, maar voelen heel natuurlijk aan als het ware, alsof je niet zozeer onder invloed bent, maar meer met je allerbeste been ooit uit bed gestapt bent en de beste dag van je leven hebt. Dit in tegenstelling tot MDMA of andere drugs, waarbij de effecten dusdanig extreem zijn dat het duidelijk is dat deze het gevolg zijn van de drug en dus meer “synthetisch” aan kunnen voelen.

Negatieve bijwerkingen

De negatieve kant van phenibut is ook aardig gedocumenteerd, al heb ik hier zelf weinig ervaring mee. Qua acute effecten: ik ben best vaak misselijk geworden na phenibut met alcohol en coke, maar of dit door de phenibut kwam, of door de coke die m’n huig verdoofde weet ik niet. Ik ben ook wel eens met kleren aan of halverwege een whatsapp berichtje in slaap gevallen. Dit was altijd in combinatie met (net te veel) alcohol, en valt dus niet algeheel aan de phenibut te verwijten.

Qua chronische effecten: gewaarschuwd door alle horrorverhalen op internet betreffende verslaving heb ik voor mezelf altijd de regel aangehouden dat mijn gebruik niet vaker dan twee keer per week zou zijn. De tweede keer dat ik neem in een week zijn de effecten al beduidend minder. Daaruit kan je dus concluderen dat de tolerantie zich vrij snel ontwikkelt. Des te meer reden om niet vaker dan te gebruiken dan wekelijks. Met deze regel heb ik afhankelijkheid tot nog toe weten te voorkomen, en ik zou iedereen die overweegt om phenibut te proberen op het hart willen drukken om er verstandig mee om te gaan. Dat het vrij verkrijgbaar is betekent niet dat het risicoloos is.

Combinaties: cafeïne, alcohol of coke

Betreffende combinaties, ik heb phenibut zo ondertussen met van alles gecombineerd, en hiervan zijn voor mij caffeine, alcohol en speed danwel coke noemenswaardige combinaties.

Om te beginnen, cafeïne: deze combinatie geeft mij een goede energieke high, en voorkomt dat ik al te loom word van de (verdovende) phenibut. Los van de combinatie met cafeïne wil ik combinatiegebruik niet al te veel aanmoedigen, maar gegeven dat sommige mensen dit toch wel gaan doen zijn dit in dat geval dingen om uit te proberen.

Alcohol

Pas op: combinatiegebruik van phenibut, alcohol of andere downers kan leiden tot bewusteloosheid of zelfs de dood.

Alcohol is fijn vanwege de fantastische synergie qua spraakzaamheid en disinhibitie. Ik neem regelmatig phenibut bij een avondje drinken, om twee redenen. Met phenibut kan ik veel steadier met niet al te veel drankjes over de avond voort, en ook omdat de synergie erg goed is. Misselijkheid en andere negatieve effecten die geassocieerd zijn met alcohol zijn minder vanwege de verminderde inname van alcohol, terwijl positieve effecten als ongeremd gedrag versterkt wordt door de synergie.

Speed of coke

De versterkte impulsiviteit zorgt er vaak voor dat ik, naast phenibut en alcohol, ook voor andere drugs ga, met name speed en coke. Zoals al genoemd kan phenibut een gevoel van zelfvertrouwen of arrogantie geven, en dit wordt des te meer versterkt door dopaminerge drugs zoals coke of speed.

Lees ook: Drugs combineren kan je (niet) leren

3 Reacties
  1. vraagje gebruik je het nog steeds en als je het lang gebruikt wat zijn dan de verschijnselen en waren de negatieve effecten na gebruik?

    • Ik heb het zondag gebruikt voor de eerste keer. Gelijk 5x 500mg maar naar 2 uur nog niks. Weer 100mg genomen en nog steeds niks..

      Ik vind het niks

  2. Hoi, een vraagje. 2,5/3 g hoe gebruikje dit dan ? Doe je dit in meerdere capsules? Los je het op in iets te drinken?

Geef een reactie