Modafinil: focus zonder opgejaagd gevoel (tripreport)

Ik heb me door een vriend laten vertellen dat modafinil een gevoel kan geven wat lijkt als je te veel koffie hebt gedronken: bewegen van je voeten, opgejaagd gevoel, snelle hartslag. Dit zou minder zijn bij armodafinil en daarom heb ik gekozen om de som op de proef te nemen.

Lees meer tripreports over modafinil

Ik heb ADHD en ben gestopt met mijn dagelijkse medicatie omdat ik er te afgevlakt van werd, bijna lethargisch. Helaas ben ik nog aan het studeren en soms is er een moment waarop je je moet focussen. Het is niet erg als het een keertje niet lukt, maar als het probleem structureel wordt dan moet er toch iets gebeuren. Voor zulke momenten ben ik op zoek naar een oplossing.

Tijdens een gesprek met een vriend die in dezelfde situatie zit, kwam armodafinil ter sprake. Modafinil bestaat uit twee moleculen die net zo van elkaar verschillen als je linker- en je rechterhand (enantiomeren). Armodafinil (r-modafinil) is de rechtsdraaiende en de potentere van die twee.

Vrouw, 53 kg, ADHD

Report

09.15: Inname van ±75 mg armodafinil (een halve pil) op een semi lege maag
10.00: Als ik mijn horloge mag geloven heb ik een verhoogde hartslag (±10 bpm) en ik moet echt heel nodig poepen. Op dit punt voelt het een beetje alsof ik dexamfetamine heb gebruikt. Ik besluit wat yoghurt met granola en blauwe bessen te eten, ondanks dat ik geen honger heb.
10.45: De hartkloppingen zijn gestopt en er komt een hele prettige concentratie voor in de plaats.
11.45: Ik ben in de afgelopen twee uur al zoveel productiever geweest dan de laatste week en dat voelt erg prettig.
13.30: Ik voel me nog steeds net zo gefocust als om 10.45 uur, ik heb zelfs een hele presentatie van 45 minuten op kunnen letten. Mijn hongergevoel is weg, maar ik besluit toch een broodje met pesto en mozarella te eten en dit gaat me prima af.
15.00: Er begint een drukkend gevoel op te komen in m’n voorhoofd, maar ik zit in een slecht geventileerde ruimte. Ik ga nog door tot 16.00 uur en besluit naar huis te gaan.
18.00: Eindelijk heb ik trek en ik eet een groot bord avondeten op.
20.30: Nog steeds heb ik een sterke focus, maar heb ook een fikse koppijn

De volgende ochtend is mijn hoofdpijn nog lichtjes aanwezig en was niet uit bed te slaan (maar daar heb ik wel vaker last van).

Anders dan dexamfetamine

Ik vond het erg lastig om te stoppen met focussen en even te relaxen. Misschien is dit waarom ik hoofdpijn heb aan het einde van de middag. Opvallend vind ik dat ik geen droge mond heb, zoals met dexamfetamine. Ook heb ik geen koude handen en voeten, ze zijn zelfs warm, wat ongebruikelijk is voor mij. Ondanks mijn verhoogde hartslag, heb ik geen opgejaagd gevoel, wat ik wel bijzonder vind. Daarnaast heb ik het gevoel dat dexamfetamine mijn geheugen aantast en nu niet.

Conclusie

Gezien de hoofdpijn is dit niet iets wat ik vaak zou willen gebruiken. Voor het schrijven van een scriptie of essay is het nog wel goed functioneel en zal armodafinil zeker in de toekomst nog weleens gebruiken. Er is (voor mij) totaal geen recreatieve waarde, gezien je er niet actief iets van voelt, dus voor een feestje zou ik de strip gewoon lekker thuislaten.

Geef een reactie