Modafinil: ‘the Limitless drug’ (tripreport)

Aan het begin van de zomer heb ik Modafinil overgenomen van een vriend. Ik heb daarom beloofd een verhaaltje te schrijven over mijn ervaringen, om een goede daad terug te verrichten. Het duurde een tijdje, maar bij deze.

Lees ook Modafinil: concentratieboost op school (tripreport)

Achtergrondinfo

Mijn lichaamsgewicht: 62kg
Diagnose: ADHD-gecombineerd type (misschien handig om te weten)
Methylfenidaat (10mg): geeft bij niet echt merkbaar effect, behalve hoofdpijn.
Dexamfetamine (2,5-5mg): gebruik ik af en toe om helderder te zijn / me beter te kunnen concentreren / instant hyperfocussen.

Rustig dagje

Ik besloot de eerste keer Modafinil uit te proberen op een rustig dagje. De pil die ik had gekregen heet Artvigil-150 en zou 150 milligram modafinil moeten bevatten. Na het innemen (rond 12.00 uur) ben ik snel naar de academie gegaan. Mijn plan voor die dag was aan de slag te gaan in de keramiek werkplaats, dus dat ben ik gaan doen.

Tijdens dit werkproces, of misschien zelfs vanaf het moment dat ik op de academie aan kwam ben ik letterlijk volledig vergeten dat ik Modafinil op had.

Werken in atelier

Rond 15:00 was ik klaar met wat ik voor die dag wilde doen en ben ik naar mijn atelier gegaan.
Daar zaten wat klasgenoten/vrienden buiten waar ik een tijdje mee heb gepraat, verder merkte ik op dat moment niets bijzonders.

Wel deed mijn buik een beetje pijn, en voelde ik me een beetje slapjes. Ik had dan ook al vanaf 12.00 uur niet meer gegeten (normaal eet ik heel de dag door kleine beetjes). Ik had wel mijn eten in mijn tas zien zitten maar er geen behoefte aan gehad. Zelfs toen iemand naar de Action was geweest, en crackers voor me mee had genomen had ik daar na een paar happen al echt geen zin meer in.

Rond 17.00 uur fietste ik samen met een vriend naar huis en nog even langs de Albert Heijn om boodschappen te doen. Het viel me ineens op dat ik in een van mijn buien was, die ik vaker heb. Dan voel ik me goed, maar niets bijzonders, erg rustig, alles is gewoon goed maar zonder me echt gelukkig te voelen, dan lijkt er een laagje over alles heen te liggen, alsof het licht erg wit is en daardoor alles helder lijkt maar toch zie je daardoor juist vaag.

Alsof je naar een film kijkt

Na het boodschappen doen, en afscheid te nemen van Florian vroeg ik mijzelf, in gedachte, nog eens af waarom ik mij zo voelde.
Het gevoel heeft iets weg als de dag na een feestje, de deken dag noem ik het, als alles om je heen heel helder is maar er een afstand is tussen jou en wat je ziet. Alsof je naar een film kijkt. Alsof je in een andere (gevoels-) dimensie leeft.

Op dat moment besefte ik me pas weer dat ik rond 12:00 uur Modafinil had genomen. En besefte dat dit waarschijnlijk net als bij Dexamfetamine de reden was van mijn verminderde eetlust. En daardoor waarschijnlijk ook de buikpijn.

Verwarring

Thuis praatte ik even met mijn huisgenoot en dit ging erg soepel. Wat grappig was, is dat mijn hersenen de situatie even niet konden handelen toen hij voor de grap deed alsof ik gek aan het worden was.

Ik had een zak van 6 appels gekocht, en ineens lag er een appel op het aanrecht bij, van een zichtbaar ander ras. Dus vroeg ik of die van hem was, waarop hij erg serieus antwoordde dat hij geen appel zag liggen. Toen hij snel daarna toevoegde dat hij niet wist wie ik was, en wat ik in zijn huis deed, was ik pas gerustgesteld dat het een grap was.
Als je al een gek gevoel hebt, en iemand doet alsof je gek aan het worden ben, heeft dit denk ik net iets meer impact.

Effecten checken

Daarna ben ik naar mijn kamer gegaan en achter mijn laptop gaan zitten, om nog wat informatie over Modafinil op te zoeken. Want het was al een tijdje geleden dat ik informatie/artikelen hierover had gelezen.
Nadat ik de wikipedia pagina had gelezen, besloot ik dat het beter was minder te weten om dit report goed te kunnen schrijven, om zo niet in alle ervaren kleinigheden de effecten van Modafinil te gaan zoeken.

Achteraf gezien ben ik heel de dag erg rustig geweest in mijn hoofd.
Normaal ben ik nogal chaotisch en nu wist ik precies wat ik wilde doen, wanneer en hoe.

Samenvatting

Achteraf reflectie:

 • Je wordt eentonig
 • Tevreden maar niet echt blij

Helder en gefocust

 • Zo gefocust dat dingen om je heen verdwijnen
 • De tijd gaat hierdoor wel snel maar je krijgt veel gedaan
 • Hyperfocussen is soms ook kut want nu ben ik al 2 uur dit aan het schrijven, haha.

Zelfverzekerd

 • Thuis vroeg ik me af of ik niet ook een lichte arrogantie voelde.
 • Modafinil verhoogde zelfvertrouwen
 • Je weet wat je wilt (doen & zeggen) en ook hoe.
 • En je kan het ook goed, het lukt allemaal makkelijk

Bijwerkingen

 • Verminderde eetlust
 • Buikpijn
 • Slap gevoel
 • Lichamelijk ongemak
 • Trillen
Na-effecten

7 uur na inname was de modafinil uitgewerkt

Onrust
Een nerveus, opgelaten gevoel wat ik vaker heb (adhd..) maar nu sterk merkbaar.
Dit gevoel uit zich soms, en nu ook, sterk in mijn armen en borst.
Mijn handen kunnen niet stil zijn, maar dat is juist handig bij het typen.

Afsluitend
vanaf 19:30 uur (nog steeds niet gegeten.) ook beetje raar zicht.

Mijn concentratie is weg nu. Bovendien ben ik trillerig dus ik ga eten!
Hopelijk was dit interessant om te lezen.

Beoordeel dit artikel