3-MMC: mijn liefdeskind (tripreport)

3-mmc-mijn-liefdeskind-tripreport

Het festivalseizoen is weer begonnen. Ik heb mijn 4 capsules bij me (2x 200 mg en 2x 100 mg). Mijn vriendengroep en ik doen 3-MMC omdat we in vergelijking met speed of xtc niet snel van het padje af gaan en wij willen er zo normaal mogelijk uitzien. 

Lees ook de veelgestelde vragen (F.A.Q.) van 3-MMC

Voorbereiding:

Voorbereiding op 3-MMC kan twee kanten opgaan. Aangezien ik een fan ben van orale dosering, neem ik altijd een kwartier de tijd om capsules te wegen en te scheppen. Ik raad iedereen aan om zijn eigen dosis te wegen met een milligramweegschaal. Te veel 3-MMC kan voor beginners overweldigend zijn namelijk. 

Na een flink wat geëxperimenteer met dosissen is mijn conclusie / voorkeur dat twee grote en twee kleine dosissen meer dan genoeg is voor een festival van 8-12 uur. Het idee is dat iedere bom ongeveer 2 tot 3 uur werkt. De volgorde die ik aanhoud op een festival is ook als volgt: Grote dosis > kleine dosis > Grote dosis > kleine dosis. 

Een ander methode van innemen is het snuiven van 3-MMC. Dit kan pijnlijk zijn voor je neus en vooral verslavender. Ik raad deze methode af tenzij je niet erg vindt om ieder uur op de wc te zitten. Als je 3-MMC snuift dan gaat de plezierige roes namelijk heel snel weer weg. Het resultaat is dat je constant bij gaat pakken, wat niet fijn is voor je neus, maar überhaupt de ervaring een stuk minder tof maakt. Je bent alleen nog maar bezig met je volgende dosis.

Moment van inname:

Er valt weinig te vertellen over het moment van inname. Ik slik de capsule en klaar. Enige effecten waar ik last van heb is misselijkheid maar dat is van wat ik van anderen hoor bij iedereen anders. Niet iedereen wordt misselijk van een bommetje.

Eerst voelbare effecten & Piek:

In ongeveer 30-40 minuten begin ik de eerste effecten te voelen, je weet dat het begonnen is wanneer je hand(en) trillen. Kort daarna begint een gevoel dat ik compleet overgenomen word in mijn hoofd. Dit gevoel kan overweldigend zijn maar na enkele minuten is het verdwenen en kom je in een heldere fijne vibe. Ik beschrijf het zelf als “Je voelt je gewoon goed”. Dit gevoel moet je zien als een lichte blijheid die je bij xtc kent en de nuchtere denkwijze die je van speed krijgt.

Rond 30 minuten/uur van de eerst voelbare effecten bereik ik mijn piek. Het voornaamste effect is een praatbui. Goed voelen op een normale manier en heel veel energie zijn de kenmerken van 3-MMC op zijn best. 

Het fijne dat ik vind aan 3-mmc is dat je lichaam niet negeert wordt tijdens het gebruik. Dus als jij 1 uur lang helemaal van je plaat gaat zonder bijvoorbeeld een sterke maaltijd of proteïne repen. Dan ga je dat meteen voelen aan je spieren. 

Na  ongeveer 2-3 uur van gebruik neem ik de volgende kleine bom. Hiermee verleng ik de piek met ongeveer 2 uur. Het wordt dan wel een beetje de vraag of je het een ‘piek’ kunt noemen. Misschien is het meer iets wat er tussen in ligt: een plateau, bijvoorbeeld. Na 2 uur neem ik in ieder geval weer mijn laatste grote bom. Daarna houden de effecten weer 2 uur aan.

Ongewenste effecten

Ongewenste effecten zijn vergroting of verkleining van pupillen, weinig speeksel (kauwgom helpt!). Kaken staan strakker. Verhoogde hartslag & bloeddruk, nauwelijks trek (eten is wel mogelijk met beetje moeite en zeker een aanrader). Ook moet ik een waarschuwing geven dat 3-MMC vooral snuivend verslavend is. Bij bommen merk ik namelijk geen, of in ieder geval een stuk minder, neiging om weer bij te pakken.

Comedown:

De comedown gaat me rustig af. Ik begin me weer normaal te voelen en de energie verdwijnt langzaam. Slapen lukt me zodra ik thuis kom, maar het gebeurt ook wel eens dat je een plafond dienst kan hebben. Het is een stimulant natuurlijk, dus je blijft er wel eens wakker van.

Dagen erna:

De dagen na gebruik voel ik me op dag 1 moe en heb ik nergens zin in. Maar ik heb wel gewoon een hele dag geleerd voor mijn toets (en gehaald!). Op dag 2 is de kater dan nog de helft van waar ik de eerste dag last van heb. De dagen daarna voel ik me prima. De dip beschouw ik dan ook als minimaal.

Snuiven of oraal?

Snuiven en oraal zijn bij 3-MMC een wereld van verschil. Snuiven geeft meer nadruk op het fijne gevoel. Je voelt je vaak fijner dan oraal en de werking is sneller, maar de duur van de plezierige effecten is korter. Snuiven is ook heel verslavend en je zal al heel snel om het uur een punt/lijn nemen om jezelf goed te blijven voelen. Het kan daardoor ook heel lastig worden om een moment te kiezen waarop je moet stoppen. Na een nacht doorhalen kan je 3-MMC blijven doorsnuiven. ‘Nog één dosis dan’ om de dag normaal door te komen. Maar of dat een goed idee is..

Ik heb wel eens last van adervernauwing als ik snuif, maar naar mijn weten bij oraal gebruik een stuk minder. Een ander bijwerking Is dat mensen misschien “vaag” gaan nadat ze veel gesnoven hebben. 

Mijn advies is dat je snuiven bij iemand thuis doet want dan kan je snuiven wanneer je wilt en de bijwerkingen die opkomen ook op inspelen. Oraal is de winnaar op festivals want zeg nou zelf, wie wilt er nou 50 euro voor een kaartje betalen puur zodat jij om het uur naar de wc kan.

Dit was mijn ervaring met 3-MMC. Voor vragen kan je altijd posten in de Facebookgroep!

8 Reacties
 1. ik vroeg me af of jullie dit ook hebben, maar ik voel me de dagen erna nog steeds echt superblij de hele tijd. Niet dat ik iedereen wil knufflen ofzo, maar ik heb echt het tegenovergestelde van een dip zoals bv XTC en voel me juist heel gelukkig.
  Heeft iemand anders dit ook, en weten jullie hoe dit komt?

  • In klinisch onderzoek naar therapeutische effecten van MDMA blijken de proefpersonen ook geen dinsdagdip te hebben. Psychiater Ben Sessa, die het onderzoek in Engeland leidt, denkt dat de dip het resultaat is van omstandigheden van het gebruik. De belangrijkste oorzaken van de dip zijn vooral ’s nachts wakker blijven, intensief dansen, weinig eten en veel MDMA in een nacht nemen.
   Ook kan het zijn dat sommige mensen gevoeliger zijn voor na-effecten van MDMA dan andere mensen. Sowieso kunnen psychologische processen ook meespelen met hoe blij of verdrietig je je voelt.

 2. De verslaving is net als heroïne

 3. De drang (in het moment) om bij te pakken is absoluut niet hetzelfde als ‘verslavende’ werking. Wat een onnozele en misleidende opmerking.

  • Dat is het zeker want als het uitwerkt ben je helemaal op en dan word je depresief en zo is het en niet anders!!

 4. kan je het ook anaal in nemen oplossen in lauw water?

Geef een reactie