4-FMA: Stimulerend middel dat haast lichaamseigen voelt (tripreport)

4-FMA-tripreport

Op een feestje nam ik voor het eerst 160 milligram 4-FMA. De energie was haast lichaamseigen. Het voelt alsof het echt volledig uit jezelf komt, en niet kunstmatig van een stimulant.

Na mezelf goed ingelezen te hebben op verschillende sites was bij mij de interesse gewekt al enige tijd geleden. Ik heb ervaring met MDMA en speed. Nadat ik bij derde keer MDMA een stevige kater heb overgehouden, heb ik besloten deze echt voor een langere tijd aan de kant te schuiven (ik heb steeds ruim 3 maanden gewacht voor een nieuwe MDMA-ervaring). Ik denk dat ik dit alleen jaarlijks op een leuk zomers festival wil doen omdat mijn stemming in die periode iets weerbaarder is.

Speed vind ik een fijn stimulerend middel maar de rotzooi die erbij gegooid wordt en de slechte speed in markt zijn voor mij redenen om toch even iets verder te zoeken. Verstandig? Vast niet maar ik heb wel meer dan 30 uur gelezen voor ik genoeg vertrouwen had om dit te testen. In mijn achterhoofd wel dat 4-FMA een analoog is van crystal meth en daarbij weet ik dus dat ik mezelf de dagen erna goed in de gaten moet houden.

Ik schrijf dit verslag omdat er weinig verslagen zijn waar geen sprake is van combigebruik. Achteraf snap ik wel waarom dit voor veel mensen aantrekkelijk is om te doen maar daar kom ik later op terug, zelf vind ik combigebruik niet verstandig (zeker met RC’s niet) en blijf ik daar ver vandaan. In de come-down heb ik wel twee biertjes gedronken maar daar later meer over.

Voorbereiding

De lokale smartshop waar ik al een aantal jaren kom en goed contact mee heb, had het in de vorm van een flesje en had daarbij ook de testrapporten van twee flesjes uit deze batch liggen. 159mg en 161mg 4-FMA zonder andere psychoactieve toevoegingen wat overeenkomt met de 160mg dosering zoals deze is verkocht aan de smartshop. Ik heb toen twee flesjes meegenomen: eentje voor mij en een voor mijn maatje die ik voor het gemakt B. noem. Met hem zal ik dit samen gaan doen. Ik heb hem zichzelf in laten lezen over deze stof.

Van verschillende ervaren psychonauten heb ik vernomen dat het verstandig is om een microdosis te nemen om te kijken of er allergische opgetreden, ik heb een klein druppeltje uit de fles genomen en had daar geen reactie op, B. ook niet. De dagen voor het gebruik hebben we beide gezond gegeten, voldoende geslapen en ons voorbereid zoals we ook doen wanneer we MDMA of speed doen.

4-FMA mixen met sinas

T+0.00
B en ik lossen allebei tweederde van het flesje (100-110mg) op in de sinas en gooien dit snel achterover. Gemixt op 100ml sinas is het nauwelijks te proeven. Op het moment van inname zijn we beide nuchter, hebben voldoende gegeten en voldoende geslapen. Er zijn wat vrienden van ons aanwezig die naar de stad zullen vertrekken terwijl B en ik richting een tech-house feestje gaan in een locatie op het industrieterrein.

T+0.15
Online heb ik gelezen dat de effecten na een uur merkbaar zouden moeten zijn en de piek na twee uur. Verbeeld ik me dit nu of voel ik al iets, na een kwartier? Onrust? Nee, energie.
Is het omdat ik weet dat ik iets genomen heb of is het gewoon de stof die begint te werken? Ik kijk B. aan en zie bij hem dezelfde gedachte. We zijn al jaren vrienden en kennen elkaar door en door. Een fijne warme energie komt langzaam opzetten en met dit stofje lijkt een fijne avond in het vooruitzicht.

Niet vergelijkbaar met speed

T+0.45
Ja hoor, hij is al aardig binnen maar het is niet vergelijkbaar met speed of MDMA. MDMA voelt chemisch vrolijk en verliefd in mijn optiek. Speed voelt als een chemische energie.
4-FMA voelt niet per se alsof ik iets genomen heb. Het is meer alsof mijn energiepijl gewoon stijgt en mijn humeur wat beter wordt. Stilstaan met een muziekje op de achtergrond lijkt nagenoeg onmogelijk want ik heb echt heel veel zin om te gaan dansen. Ik kick mijn vrienden de deur uit en samen met B. vertrek ik naar het feest. Bij het afscheid nemen merk ik hoe sterk de praatkick is. Ik praat echt vijf kwartier in een uur maar heb geen knuffelbehoefte of de behoefte om te zeggen hoe veel ik van ze houd etc.

T+1.15
In de rij voelt het nu wel iets meer als onder invloed zijn, het voelt nog steeds erg natuurlijk maar toch wel te energiek om echt natuurlijk te zijn. In mijn tas zitten twee space-brillen, dextrose, lolly’s, oordopjes en flexibele doppen voor op het flesje water. Zodra de beveiliger in de tas kijkt, lacht hij vriendelijk en zegt dat ik die tas maar snel dicht moet doen en lekker van het feest moet gaan genieten. Vriendelijk lach ik terug maar ik voel geen drang om extra lief of vriendelijk te zijn, een momentje van bewustwording dat het geen MDMA is en dus ook niet zo werkt. Fijn om lekker los te zijn zonder het ‘waus’ gevoel te hebben. Jas en trui in de kluis, flesje water halen en snel de dansvloer op.

Makkelijk praten

T+2.00
Zorgeloos dansen we lekker, praten met de mensen om ons heen en merken beide wel dat we iets zelfverzekerder zijn dan dat we nuchter zijn. We stappen beide nuchter ook makkelijk op dames af maar nu praat het wel erg makkelijk. Ik voel me zelfverzekerd over mijn uiterlijk en durf ook makkelijk mijn mening te geven nuchter maar toch voelt dit net iets soepeler aan.

Ik heb sinds binnenkomst een half flesje water op en merk dat ik constant een ietwat droge mond heb. Ik houd dus scherp in de gaten dat ik niet te veel ga drinken en hou het bij één flesje per uur. Ik moet langzaamaan wel plassen merk ik, zou dat dan makkelijk lukken?
Naar het toilet dan maar. Het duurt een seconde of vijf voor het op gang komt maar het gaat daarna wel gewoon soepel. B geeft ook aan dat hij er nauwelijks meer moeite mee heeft.

Steady stimulerend middel

T+2.30
Steady, dat is hoe het voelt, ik heb overal energie voor maar even afkoelen in de rustruimte voelt ook erg fijn. Waar ik bij de come-up het gevoel had dat ik niet stil kon staan, heb ik dat gevoel nu niet per se. Zodra we de zaal in lopen heb ik volle bak zin om te dansen en voelt het ook allemaal licht als een veertje. MDMA golft, het ene moment ga je hard, het andere moment heb je bijna het gevoel dat je nuchter bent. Dit voelt heel stabiel aan, het zakt en stijgt niet echt.

De lichten en de muziek zijn prachtig. De mensen om ons heen hebben in de regel wel allemaal iets gebruikt en ik krijg een paar keer de vraag of ik ook iets op heb. Nadat dat drie keer gebeurd was besloot ik mezelf toch even op te zoeken in de spiegel van het toilet, daar heb ik eerder nog niet naar gekeken. Tot mijn verbazing zie ik dat mijn pupillen heel normaal zijn en dat (op licht gespannen kaken na) er weinig aan mij te zien is. Even mijn hartslag opgenomen met de stopwatch en ouderwets tellen. Daarnaast ook met een app. Geen bizar hoge hartslag ondanks dat ik net van de dansvloer af kom (110bpm).

Ronddolen door het complex

T+3.00
We hebben ondertussen een groep vrienden van de vorige editie teruggevonden en we besluiten hen als uitvalsbasis te gaan gebruiken. B. en ik vinden het beide leuk om even een kwartiertje op avontuur te gaan alleen en doen dit dan ook. Lekker even ronddolen door het complex, even met wat onbekende praten en genieten van de atmosfeer.

Mijn energielevel is al de hele nacht hetzelfde en ik heb het vermoeden dat slapen een uitdaging gaat worden, want ik heb gelezen dat deze effecten tot tien uur na inname aan kunnen houden. Zorgen voor later. Nu lekker dansen met fijne mensen op vertrouwde grond.

Lolly’s, ik heb lolly’s bij, yes! Ik pak een lolly uit mijn tas en pak gelijk even een space-bril mee, wanneer ik deze opzet voel ik me binnen een minuut wel wat verder verwijderd van de wereld. Ik zit even volledig in mijn eigen bubbel maar ben nog steeds erg scherp. B. tikt op mijn schouder en ik ben ook gelijk weer terug. Hij zet de bril op en merkt exact hetzelfde. Ik heb ook vinger-LED’jes meegenomen en doe de lampjes op mijn vingers. B. reageert hier goed op maar niet zo heftig als de meiden om ons heen, die op MDMA dansen, en die het ook allemaal even willen proberen zodra ze de LED’jes zien. Zelf krijg ik de bril ook weer op en speelt iemand met de LED-lampjes voor mijn gezicht, het is heftiger dan alleen de feestverlichting maar zeker niet zo heftig als op MDMA.

Eerste effecten van de come-down

T+5.00
Omdat het zo stabiel is, is er in de tussentijd weinig spannends gebeurd. Energielevels zijn nog steeds goed maar nu merk ik de eerste effecten van de come-down wel. Dit had ik verwacht want na vijf tot zeven uur lijkt de ego boost wat af te nemen. Mijn tijdsbesef is de hele avond gelijk gebleven aan normaal. Terwijl bij MDMA twee uur echt kan aanvoelen als een kwartiertje. Dat had ik met 4-FMA totaal niet.

T+5.30
Het feest is afgelopen na een aantal toegiften van de DJ. Het is tijd om lekker richting huis te gaan. Mijn energie is nog wel erg hoog voor dit tijdstip. Dat wordt douchen en een warme kop thee. National Geographic aan en lekker genieten van prachtige beelden van moeder aarde. Op MDMA kan ik hier altijd erg van genieten in de come-down. Nu heb ik vooral gewoon zin om mijn vertrouwde serie te kijken. Energie is na het douchen en de warme kop thee helemaal weggezakt maar slapen lijkt nog even ver weg. Ik pak maar even lekker een biertje uit de koelkast en plof weer op de bank.

T+6.30
Na twee biertjes is de vermoeidheid nu echt aanwezig en heb ik het gevoel dat ik zometeen zomaar wel eens zou kunnen slapen. Hartslag is ondertussen weggezakt naar normaal niveau (60-70bpm). Ik vertoon verder geen slechte tekenen zoals hoofdpijn. Mijn kaken hebben het ook makkelijk gehad vandaag. Ik had weinig last van spanning en heb niet echt heel veel gekauwd. De kaakspanning was wel aanwezig maar veel milder dan MDMA of speed.

Brak na het slapen

T+7.00
Dik onderweg naar dromenland. Geen andere middelen genomen behalve die 2 biertjes.

T+11.00
Wakker en ook niet het gevoel dat ik nog wil slapen, terug naar de bank en lekker verder met mijn serie.

T+12.00
Honger, nee? Toch maar even wat kwark en fruit eten, maar van harte gaat het niet. Als fanatiek krachtsporter (puur gericht op gezond leven en als ik daarmee wat spiermassa kan pakken is dat mooi meegenomen. Ik neem geen andere middelen om spiergroei te bevorderen) weet ik dat eiwitten belangrijk zijn voor herstel van het lichaam dus ik moet nu wel wat eiwitten naar binnen krijgen.

T+17.00
Honger is nog steeds niet terug maar ik besluit wel om wat kip met groente klaar te maken, even wat fruit als toetje.

T+24.00
Nu is de vermoeidheid volledig terug en ik val om 23.30u als een blok in slaap.

T+32.00
Maandag om 7.30u kom ik uit de startblokken en merk alleen nog wat spierpijn door de lange dansnacht, verder voel ik me zoals iedere maandag. Met MDMA en speed merk ik hier normaal dat ik wat neerslachtiger ben, dat is nu niet het geval.

Terugblik en commentaar

Die maandag is in de loop van de dag mijn eetlust hersteld en heb ik behoorlijk wat extra calorieën gegeten om de dag ervoor te compenseren. Door het gebrek aan eetlust heb ik helaas toch wat dubbele gevoelens overgehouden aan deze stimulant. De gewenste effecten zijn top maar ik kan me (door het gebrek aan echte euforie) wel voorstellen dat niet iedereen dit helemaal het beste party middel vindt. Zelf ben ik altijd goed gestemd wanneer ik de dansvloer op loop dus dat deel heb ik niet per se nodig in een stimulant.

De energie en het niet bij hoeven pakken was echt top. Lekker dansen zonder echt na te denken. Alles voelt wat makkelijker en wat zorgelozer. Mijn gevoel zegt dat wanneer het feest nog 3 uur langer geduurt had, de stof veel actiever was gebleven maar het lijkt mee te gaan in jouw eigen intensiteit. Toen ik zelf rustiger werd namen de effecten ook wat meer af maar zodra ik actiever werd, werd het gevoelsmatig ook actiever. Dat is ook wat ik bedoel met stabiel en lichaamseigen. Het voelt alsof het echt volledig uit jezelf komt. Vanaf de piek is het wel te merken aan jezelf dat je onder invloed bent maar niet vergelijkbaar met iets wat ik eerder gedaan heb, dat gevoel is wel echt heel stabiel tot ver in de come-down.

Na een week heb ik helemaal niks gemerkt van een kater in mijn humeur. Fysiek wel een aantal dagen wat meer vermoeid geweest maar daarbij geen neerslachtige gevoelens gehad. Hierdoor zou het absoluut wel een stof kunnen zijn met hoger misbruik potentieel.

Zelf weet ik dat het nu zeker drie maanden gaat duren voor ik weer een andere stimulant ga gebruiken want zoals eerder gezegd, health en fitness zijn erg belangrijk voor mij. Zelf heb ik totaal geen cravings ervaren maar ik heb dat tot nu toe nog nooit ervaren dus misschien dat andere mensen dit erg anders zouden kunnen ervaren.

Geef een reactie