aMT: een testrun op Bicycle Day (tripreport)

Ik had met een groepje vrienden afgesproken op Bicycle Day om te gaan trippen. Ik nam 66 milligram aMT, wat bijna twee dagen bleef werken. 

Dit tripreport is eerder verschenen op Drugsforum.info

Wat is α-Methyltryptamine / aMT?

α-Methyltryptamine / aMT is een minder bekende emphatogeen van de tryptamine klasse. Het is  letterlijk de tryptamine basisstructuur met daaraan een methylgroep vastgeplakt. Een van de eerste aspecten die opvalt aan aMT is dat het op een andere manier werkt dan tripmiddelen zoals paddo’s of LSD.

α-Methyltryptamine / aMT is eveneens een een releaser en heropname remmer van dopamine, noradrenaline en serotonine vergelijkbaar in werkingsmechanisme aan MDMA en 4-FA, echter in significant minder mate dan de twee eerder genoemde.

α-Methyltryptamine / aMT is dus niet alleen een zeer potent psychedelische substantie maar eveneens een stimulant en emphatogeen en dient om de reden met de nodige respect behandeld te worden. Op meer extreme doseringen wordt de lichte MAOI-A werking significant die metabolisme/afbraak van soortgelijke substanties in het lichaam vertraagt en om deze reden wordt het combineren van aMT met andere middelen in algemene zin sterk afgeraden.

De MAOI A eigenschappen van α-Methyltryptamine / aMT worden echter betwijfeld significante invloed te hebben wanneer geconsumeerd op gemiddelde dosering (25-40mg).
De lichte dopamine en serotonine bijslag van α-Methyltryptamine / aMT maakt de substantie tot bepaalde hoogte misbruik gevoelig al kunnen de psychedelische en activerende effecten in combinatie met lange duratie al snel overweldigend overkomen op de gemiddelde persoon.

α-Methyltryptamine / aMT is in eerste instantie ontwikkeld door Upjohn in 1960 waarna α-Methyltryptamine / aMT korte tijd is toegepast als anti depressivum in de Sovjet Unie waar de gebruikelijke therapeutische dosering zo’n 5-10 milligram bedroeg. Significant lager dan de gemiddelde recreatieve dosering.

Setting: een parkje langs een meer

We zijn vanaf locatie naar de oevers van de Maas gewandeld en onder de mooiste boom aan het water gaan zitten. Later op de dag zijn we verhuisd naar een mooi parkje dat zich naast een mooi meertje begaf in een gezelschap van totaal vier mensen.

Die ochtend was ik er vrij vroeg bij. Een van de eerste dingen die ik deed was een laatste allergietest aangezien het om een nog niet eerder gebruikte batch ging en een stofje waarmee ik nog geen ervaring had.

Eveneens had ik die ochtend nog even een bananenbroodje gebakken en alle benodigdheden voor een perfecte picknick klaar gezet. Kleedje, opgeladen mobiel, opgeladen geluidsboxje, muzieklijstje, voldoende water, etc.

11:00 uur: Rond deze tijd kwam ik per trein aan op station Den Bosch, hier wachtte een drietalige delegatie mij op. Het gezelschap dat mij opwachtte was ondertussen al aardige aan het opkomen op de effecten van LSD welke deze ongeveer een uur eerder hadden ingenomen. Het was wel een aparte gewaarwording.

Zo’n 40 minuten later kwam ik aan op HQ waar eveneens een drietalig harige delegatie met punt oren ons opwachtte. Deze delegatie was nog aantrekkelijker dan de vorige. Ik kon er haast niet vanaf blijven en ik voelde mij meteen thuis.

66mg aMT ingeslikt

T0:00, 12:00 uur: We waren nog niet zo lang aangekomen in het HQ appartementje en er werd alweer aanstalten gemaakt om ons naar de volgende locatie te verplaatsen. Namelijk een knus plekje naast de Maas. Aangezien de anderen ondertussen al aan het trippen waren, besloot ik maar meteen de aMT af te wegen. Ik had namelijk ook gelezen dat aMT relatief langzaam op komt. Achteraf bleek het ook ruim 2 uur te duren voordat de aMT begon te pieken.

Ik keek op de klok en voelde autistische vreugde opkomen toen ik zag dat het bijna 12:00 was. Snel even de aMT afwegen, in een capsule plaatsen en om 12:00  uur precies slikte ik de 66mg aMT in.

T1:00, 13:00 uur: Vergelijkbaar aan DOC had ik het gevoel dat de aMT oppeppend en verhelderend werkte al enige tijd voordat de psychedelische effecten inslaan. Na DOC consumptie merk ik echter normaal gesproken na anderhalf uur wel de eerste visuals in mijn zicht op.

De eerste visuals

T2:00, 14:00 uur: De eerste visuals beginnen bijna door te komen. Maar ze zijn nog niet duidelijk aanwezig. Ik merk ondertussen een gespannen kaakje en dat ik een aanzienlijk vrolijker humeur geniet. Ik voelde naast mijn kaak sommige spieren (vooral benen en armen) lichtelijk aanspannen wat gepaard ging met de nodige pretspanning. Vergelijkbaar aan het prettige gevoel dat mensen soms ervaren bij het uitstrekken van het lichaam/de spieren bij het opstaan.

T2:23. 14:23 uur: Op dit moment merk ik dat vrij plotseling de effecten aanzienlijk beginnen op te komen. Blijkbaar had ik op dit moment een belachelijke grijns opgezet die haast niet te onderdrukken viel.

Ik kan me herinneren dat ik naar de grote boom naast ons keek toen plotseling de kerven in de ruige bast begonnen te verspringen en de tussenliggende schaduwen zilver kleurde. Uiteindelijk heeft het dus ruim 2,5 uur geduurd voordat er duidelijke visuals zichtbaar waren.

Meer vergelijkbaar met 2C-x

T3:00, 15:00 uur: aMT deed mij er vanuit gaan dat de visuele effecten sterk gelijkend zouden zijn aan wat ik gewend was van LSD, paddenstoeltjes en andere tryptamines. Hierbij moet ik denken aan stromende rivieren, ademende muren en meer vloeibare bewegingen.

Achteraf kwam ik echter tot de conclusie dat aMT voor mij visueel veel meer leek op de psychedelische phenylethylamines. Namelijk felle neonkleuren, geometrische patronen zoals cliché maya tekens en visuals die veel meer verspringen (in tegenstelling tot vloeibare bewegingen die ik meer gewent ben van tryptamines).

Het staat me bij dat ik naar een bomenrij in de verte keek en dat de bladeren in perfect aansluitende graansymbolen veranderden die strak op elkaar afgelijnd stonden. Op een eiland in de rivier stond nog een rij bomen die wat meer los van elkaar stonden. Deze bomen versprongen ongeveer om de seconde om en om van groot naar klein en van smal naar breed, wat ik op dat moment omschreef als ‘een bosrave’.

Op een gegeven moment keek ik naar een andere boom en ik zag in herhaling de jaargetijden voorbij trekken. De bladeren van de boom namen vrij extreem in volume toe en af waar de boom het ene moment kaal zoals in de winter was en het volgende moment vol met bladeren en in bloei leek te staan. De boom verkleurde naar intense kleuren groen, geel, rood bruin. Waar de kleuren van de bladeren eveneens overeen leken te komen met de herhaald voorbijkomende jaargetijden. Het was een indrukwekkend gezicht dat zich nog zo’n 3-4 uren uren na de piek effecten voordeed.

Knuffelen met een boom: een waas van genot

T3:30, 15:30 uur: Ik probeerde op dit moment nog wat notities te maken zodat ik later mijn ervaring makkelijker terug kon halen. Vanaf dit punt lukte het mij echter niet meer om nog leesbaar te kunnen schrijven.

Ik besloot dat ik beter achterover kon gaan liggen op het kleedje en de effecten van de aMT optimaal kon genieten. Notities gaan het beschrijven van de effecten toch niet veel eer aan doen. De enkele uren hierop waren dan ook vrij hemels, veel meer dan een waas van genot staat mij echter niet bij. Ik weet nog dat ik achterover heb gelegen in de zon, gesprekken heb gevoerd en een boom geknuffeld. Echt wel een vet relaxde boom waar we onder zaten.

Nog steeds klapperkaak

T6:00, 18:00 uur: Op dit moment was ik weer in staat om notities te maken, dus het is wel waarschijnlijk dat er enige afname van effecten had plaatsgevonden. Ik had dus ondertussen al zo’n zes uur een vrij merkbaar gespannen pretkaakje van de aMT en dit pretkaakje zou zich ook nog wel een paar uur voort zetten.

Ook had ik vrij aanzienlijk vergrote pupillen die tot ver in de volgende dag aanhielden. De hele dag had ik aardig wat energie en ik liep op momenten echt belachelijk te watervallen. Het lukte mij op momenten simpelweg niet om mn waffel dicht te houden. Wat dit betreft was er wel een vrij duidelijk verschil merkbaar met de mensen die aan de LSD zaten.

Om 18:00 werd er afscheid genomen van de lieftallige jongedame in het gezelschap en hebben we nog aan het meertje van een park wat dichter bij het appartement in het zonnetje gelegen tot zo’n 20:30 uur, waarna de zon onderging en het iets te fris werd om nog buiten te blijven.

Nog altijd zeer veel energie

T10:00, 22:30 uur: Rond deze tijd waren Ver en ik richting CS gewandeld. Op dat moment had ik nog altijd zeer veel energie, een flinke waterval babbel en een duidelijk boven gemiddelde optimistische instelling. De aMT visuals waren op dit moment aardig op hun retour en waren slechts nog mild aanwezig.

T13:00, 1:00 uur: Na een trein- en fietsreis kom ik weer thuis aan. Eenmaal thuis aangekomen was ik nog vrij gestimuleerd. Ik meldde de kleine jongedame dan ook dat het nog niet meteen ging lukken om te slapen.

Poging om te slapen

T14:00, 2:00 uur: De kleine jongedame zei dat ik maar gewoon even moest proberen te slapen. Met lichte tegenzin maar optimistische ingesteldheid besloot ik een poging te wagen. Ik weet duidelijk nog dat ik niet meteen in slaap viel. Ik gok dat ik uiteindelijk ergens pas anderhalf uur later in slaap viel.

Een groot deel van de reden dat ik in slaap kon vallen was omdat de aMT dermate veel energie had gekost die dag. De vrij sterke psychedelische effecten plus het zeer vrolijke en activerende karakter van de aMT waren zeer vermakelijk maar hadden hun tol geëist. Eenmaal in slaap gevallen sliep ik slecht wat ook terug te lezen valt in de notities van de volgende ochtend.

De volgende dag nog steeds onder invloed

T22:00, 10:00 uur: Rond deze tijd werd ik de volgende dag wakker.

T23:00, T11:00 uur: Nog steeds lichtelijk onder invloed. Lichtelijk trillende handjes, nog lichtelijk vergrote pupillen, dronkenmansloopje, vrolijk humeur en ik voel me energiek.

Diepe slaap is de avond niet behaald. Mijn vriendin zei dat ik die nacht veel kreungeluiden maakte terwijl ik semi sliep. Voor mijn gevoel omdat diepe slaap niet ging.

Terugblik en conclusie

Zo’n drie dagen na het gebruik van aMT ervoer ik toch wel een zogenaamde dinsdagdip waarin ik me meer lusteloos en neerslachtig voelde dan gemiddeld. De dip viel echter relatief aardig mee, zeker niet wat ik van bijvoorbeeld MDMA gewent ben maar toch alsnog wel duidelijk aanwezig.

Het valt wel af te lezen aan het rapportje, de aMT-ervaring was zeer vermakelijk (vrij aanzienlijke euforie ook) en voor mij zeker de moeite waard. De richtlijnen van PNW lijken overeen te komen met mijn ervaring, 66mg aMT zou ik toch wel omschrijven als een eerder stevig tripje die relatief goed verteerbaar is door de dopamine en serotonine bijslag.

De opkomst van aMT duurde toch wel 2,5 uur, wat aardig overeen komt met wat ik online had gelezen (de opkomst duurt vrij lang). Niet alleen de opkomst duurt lang maar ook de  effecten duren lang. Je kunt ervan uitgaan dat je de eerste avond na aMT slecht of niet kunt slapen. Het duurde toch wel zo’n 48 uur voordat de effecten geheel waren weg getrokken.

Het is dan ook voornamelijk vanwege de lange nasleep van effecten dat ik (en PNW) het doseren van aMT voorbij de 80mg eerder zou afraden. 40mg aMT (‘gemiddeld’) zal waarschijnlijk al een prima trip opleveren met lichte visuals en 10mg aMT zal waarschijnlijk al een aanzienlijk verschil maken. Een ‘bad trip’ acht ik dus relatief minder waarschijnlijk door de monoamine bijslag.

Sommige mensen melden dat aMT helemaal geen MDMA gelijkende effecten waar anderen deze effecten er soms wel eens wat dik opleggen. De dopamine en serotonine gerelateerde effecten zijn zeker niet zo merkbaar als dat bij MDMA of 4-FA het geval is maar als je het mij vraagt was het dopamine en serotonine effecten toch zeker wel merkbaar aanwezig. Al zal de dosering hier waarschijnlijk ook een rol in spelen.

aMT was dan ook aardig activerend en veroorzaakte op momenten een flinke woorden waterval. Het activerende van aMT voelt niet onprettige door de serotonine bijslag maar toch. Zodra de aMT uit werkt zul je je voldaan maar aardig gesloopt voelen. De aMT effecten waren voor een psychedelica nog verrassend helder, de effecten en visuals vallen eveneens niet goed in een categorie te plaatsen. Een combinatie van een lichte dosis MDMA en paddestoeltjes of 4-AcO-DMT produceert waarschijnlijk geen soortgelijke effecten. Vrij uniek stofje dus, die tryptamine met methylgroep.

Dat is weer alles, snoep verstandig en have fun.

Geef een reactie