3-MeO-PCE: een onverwacht harde trip na een feestje (tripreport)

Op een psytrance feestje in Tilburg gebruikte ik voor het eerst 3-MeO-PCE. Achteraf gezien had ik me beter moeten inlezen over de effecten.

Check ook de pagina op Psychonautwiki over 3-MeO-PCE

Het was thuiswedstrijd voor me, met garantie op veel bekende gezichten en een gemoedelijke sfeer, en wat mij betreft de ideale plek om eens iets nieuws te proberen.

Zo bestelde mijn huisgenoot 3-MeO-PCE via het internet. Hij had dit al vaker gebruikt, voor mij zou het de eerste keer worden. Hij omschreef de effecten als vergelijkbaar met een combinatie van ketamine en MDMA. Ik besloot me door hem te laten leiden tijdens het feestje, maar heb achteraf wel enigszins spijt dat ik me er zelf nauwelijks in heb verdiept. 

Rond middernacht kwamen we aan op het feest. We dronken een biertje of drie en snoven rond 01:00 uur allebei wat van de 3-MeO-PCE; één sleutelpunt voor elk neusgat. Qua doseren spraken we af dat we elke keer minimaal een uur zouden wachten voordat we wat zouden bijnemen. 

Waarschuwing: snuiven van 3-MeO-PCE wordt afgeraden vanwege de kleine hoeveelheden waarin de drug actief is. Het is veiliger om een afgewogen dosis te slikken. Orale inname geeft mogelijk minder kans op manische of psychotische episodes.

Eerste effecten vergelijkbaar met MDMA

De eerste effecten waren al na een kwartier merkbaar en inderdaad vergelijkbaar met opkomende MDMA: golven van warmte, trillende ogen en tintelingen door m’n lichaam. 

Ik werd enthousiast en vroeg al na drie kwartier na het eerste puntje om meer bij mijn huisgenoot. Ondertussen had de vuillak zelf ook al bijgenomen, dus verdween ik met z’n zakje richting een donker hoekje en nam daar nog twee dikke sleutelpunten.

“Gesprekken voeren was een onmogelijke opgave geworden”

Vanaf dat moment werd de avond ontzettend wazig. Ik kreeg erg veel energie om te dansen en begon hard te spacen in mijn eigen hoofd en hersenspinsels. Perspectieven werden helemaal uit hun verband gerukt en gezichten waren nauwelijks herkenbaar, maar ik voelde me helemaal in mijn element. Korte dingen aan iemand vragen lukte nog wel, maar gesprekken voeren was een onmogelijke opgave geworden. 

Toen het erg warm werd in de zaal besloten we te verplaatsen naar de andere area. Daar aangekomen was het ineens of we buiten stonden (hoewel ik de locatie kende en zeker wist dat we binnen waren) en ik waande mezelf plotseling voor een podium op Space Safari waar ik afgelopen zomer was. Dit gaf een ongelooflijk vertrouwd gevoeld en ik danste de rest van de avond vol van energie, euforie en een gevoel van heimwee. 

Een ketamine-achtig gevoel

Tot nog toe was het gebruiken van 3-MeO-PCE het beste idee ooit. Het ketamine-achtige gevoel van glibberen over de dansvloer met je spaghettibenen was het mooiste dat er is. 

Na de laatste, onwijs intense set terug in de main stage was het al snel 04:30 uur. Het feest was voorbij en met zijn zessen gingen we richting ons huis voor de after. Het is maar twintig minuten lopen maar de terugweg leek uren te duren. Ik kan me alleen het zien van de grond herinneren en het gevoel van geleid worden aan mijn hand door mijn vriendin. 

Eenmaal thuis aangekomen ging mijn vriendin naar bed. Ik plofte neer in een stoel in de woonkamer en viel ook meteen half in slaap. Ik merkte dat er een ontzettende druk op mijn hoofd stond en werd zenuwachtig door de muziek en m’n vrienden die zaten te praten. Ik besloot ook even op bed te gaan liggen, om later terug te komen; ik had immers zo uitgekeken naar de after en wilde die niet helemaal missen. Ik vroeg me af hoe mijn huisgenoot het nog zo lang volhield, die had tenslotte net zoveel 3-MeO-PCE gebruikt als ik en hij had er ook nog GHB bij genomen. 

Lees ook: 3-MeO-PCE, 15 mg: Dissociatie therapie

Combinatie met wiet is een slecht idee

Toen ik in bed lag merkte ik wel dat ik heel moe was en probeerde toch maar te gaan slapen. De druk op mijn hoofd bleef maar doorzetten en ik had een piep in mijn oren die maar harder en harder leek te worden. Hierdoor werd ik helemaal panisch en na een half uurtje ben ik toch weer naar beneden gegaan om even in de tuin te zitten. Vrienden vroegen of ik had geblowd tijdens de 3-MeO-PCE en dat had ik, twee joints verspreid over de hele avond. Ze vertelden dat ik dat niet had moeten doen omdat dat zou zorgen voor nog meer verwarring en psychotische gedachten, en mijn huisgenoot voelde zich schuldig dat hij was vergeten dit van te voren te vertellen.

Ze boden me benzo’s aan om te kunnen slapen maar die wilde ik niet, en ik besloot te gaan proberen te slapen zonder slaappillen.

Rare geluiden in de slaapkamer

Het leek wel uren te duren voordat ik in slaap viel en die uren waren absoluut niet aangenaam. Alle omgevingsgeluiden stuiterden door mijn hoofd en leken te steken zoals ze bij migraine kunnen doen. Daarnaast bleef die oorverdovende piep doorzeuren. 

Ik had redelijk duidelijk zicht wanneer ik ergens op focuste, maar zodra ik mijn ogen bewoog volgden de beelden pas vele seconden later. 

Als ik mijn ogen sloot, zag ik nog steeds mijn slaapkamer. Ik moest met mijn handen voelen of mijn ogen wel echt dicht waren en het hele gebied rondom mijn ogen voelde als warm, soppig en gel-achtig moeras, m’n oogleden voelden als doorzichtige vliezen. 

Ik raakte licht in paniek en begon me af te vragen hoe het zou zijn als dit nooit meer zou weggaan. Ik dacht aan de nieuwe baan waaraan ik binnenkort begin en zag mezelf mijn functie proberen uit te oefenen met dit gehoor en dit zicht. Hierdoor raakte ik nog meer in paniek en vroeg me af of dit was hoe een psychose voelde. Is dit al een psychose?

Maar als dit een psychose is, ben ik dan wel in staat om mezelf dat überhaupt af te vragen? 

Ik kon mezelf gelukkig kalmeren

Gelukkig kon ik mezelf snel kalmeren door een “wandeling” door mijn slaapkamer te maken, en afleiding te zoeken in fijne gedachten en herinneringen. Uiteindelijk viel ik in slaap, hoewel mijn vriendin zegt dat ze me geen enkel moment met mijn ogen gesloten gezien heeft. Starend met wijd geopende ogen, omschrijft ze. 

Om 11:00 uur kwam ik uit bed en mijn huisgenoot en een vriend van ons waren nog wakker. Ze zaten al lekker in de zon en hadden net nog 2-CB bijgekomen. Ikzelf vond het mooi geweest en heb niets meer genomen, maar was ook nog lang niet nuchter. Mijn gedachten waren normaal maar mijn zicht was nog steeds ongelooflijk vertraagd. Gelukkig was het erg mooi weer en ik kon me vermaken door te zorgen voor m’n trippende vrienden, een partytentje op te zetten en een beetje waterpret te verzorgen. 

Tegen 18:00 uur waren de effecten pas echt weg en durfde ik mijn eerste joint weer te roken. 

Terugblik en commentaar

Al met al kijk ik terug op een hele mooie, fijne en intense trip tijdens het feestje. De 3-MeO-PCE zonderde me af van de rest zoals je verwacht van een dissociatief maar het gaf me ook erg veel energie en ik voelde me ontzettend comfortabel. Het blowen was een slecht idee, maar de verwarring op zich was op het feestje nog wel leuk. 

Pas thuis, toen de effecten vervelend werden en maar bleven aanhouden, ontstond er lichte paniek en dat maakte het erg onaangenaam. Gelukkig heb ik redelijk wat ervaring en wist ik me daar snel overheen te zetten, ook toen het bleek dat de 3-MeO-PCE de volgende dag nog helemaal niet was uitgewerkt.

Lees ook de Gids voor bewust gebruik van nieuwe drugs

3-MeO-PCE: een onverwacht harde trip na een feestje (tripreport)
4.5 (90%) 6 votes

Geef een reactie